Moj internet dnevnik
Trudnoća, bebe, djeca
Moja beba
Moja sreca
Arhiva
« » svi 2012
Podijeli s prijateljima
Najbolji posao na internetu
Blog - svibanj 2012
utorak, svibanj 29, 2012
Pričajte s vašim djetetom o tome što jede u školi, što mu se sviđa, a što mu se ne sviđa.Izdvojite zdrave namirnice od onoga što mu se sviđa i pokušajte ih uskladiti u zdrav i primjeren obrok.

Sve počinje od nečijeg rođendana u kojekakvom lancu brze hrane. Iako se trudite svaki dan kuhati razna variva, meso i jaja s proteinima i ribu koja je zdravija od svega, nikako ne možete spriječiti dijete da proba hranu u vanjskom svijetu. No, to ne mora nužno značiti da ih ne morate uputiti u sve ono što sadrži fast food, nezdrava hrana, miješanje raznih namirnica i raznolikost obroka.

hrana

Vaše dijete još je maleno i nema smisla objašnjavati mu što su proteini, ugljikohidrati, dijeta, što koji proizvod sadrži i zašto određenu vrstu hrane moramo kontrolirano unositi u organizam. Dijete će se samo zbuniti ukoliko započnete sa fakultetskim znanjem o tome koji je odnos masti i ugljikohidrata i zašto i koliko kalija sarži banana.

 

Što im reći?

 

Kad smo bili mali često su nam govorili ''Jedi špinat i bit ćeš jak kao Popaj''. Nama je to itekako bilo u interesu jer eto nije bilo Pokemona, Yu Gi Oh-a i drugih kineskih junaka koji bi nam odvukli pažnju. Divili smo se Popajevoj snazi i bili smo uvjereni da će i nama iskočiti mišići od pojedenog tanjura špinata. Koliko god nam to danas bilo smiješno i simpatično, takve primjere bismo trebali davati i našoj djeci. Prilagodite dob i interese vašeg djeteta te ih uskladite i ubacite znanje o prehrani u njih. Primjerice, za dijete od 10 godina sasvim je prikladno da mu kažete kako će biti najbolji/a u razredu/nogometu/tjelesnom odgoju/gimnastici ili igranju igrica ako uvijek bude bio sretno.

 

No, da bude sretan mora imati određenu koncentraciju i svježinu svakog dana, a ta svježina i koncentracija nalazi se u prirodnim žitaricama, mlijeku, mesu, voću i povrću i onome što mama priprema za doručak i kuha za ručak. Svakako napomenite kako ste ponosni na njega što vas razumije i što u školi za vrijeme užine bira zdravu hranu. Potaknite svoje dijete time što mu uvijek u školsku torbu pripremite nešto svježeg voća i bočicu vode.

 

 

Razgovor

 

Razgovarajte sa svojim djetetom. Pokušajte uvijek pronaći kompromis. Nemojte nametati svoju volju i kuhinju ukoliko se djetetu ne sviđa nešto s vašeg jelovnika. No opet, nemojte mu niti dopuštati da se nekontrolirano hrani sa nezdravim namirnicama. Jednom tjedno organizirajte ručak po volji svog djeteta. Neka sam izabere što želi jesti. Ostale dane trudite se uvijek imati pod kontrolom i na oku zdravlje svoga djeteta jer to je ono najbitnije.

 

Kuhajte zdravu, organsku hranu s puno povrća i voća kao desert. Jasno, nije nam u interesu da nam dijete ostane gladno, i uvijek ćemo se potruditi da se naš mališan osjeća sitno i sretno. Neka jede koliko hoće, ali neka bude zdravo.

 

Pričajte s vašim djetetom o tome što jede u školi, što mu se sviđa, a što mu se ne sviđa. Obratite pozornost na sve što kaže. Izdvojite zdrave namirnice od onoga što mu se sviđa i pokušajte ih uskladiti u zdrav i primjeren obrok.

 

Kako biste izbjegli ljutite pozive ostalih roditelja jer ste rekli svojem djetetu kako čips nije obrok i kako 'Ivan iz 3.c' nije upućen u zdravu prehranu, radije mu objasnite da postoji zdravija zamjena za čips u obliku badema, oraha, orašastih proizvoda, sušenog voća i svega od čega će biti zdrav i jak i bolji na satu i na tjelesnom, te uvijek biti spreman za nove školske pothvate. Spakirajte mu voća, orašastih plodova ili slane štapiće prije nego mu date novac od kojeg će kupiti raznorazne čipseve i čokolade sumnjivih porijekla.

 

Naime, nismo ovdje kako bismo vam rekli da svojem djetetu trebate bilo što uskratiti, već želimo pokazati kako neke prehrambene navike od malih nogu mogu imati veliki utjecaj dok djeca budu starija i iskusnija. Jedenje brze hrane nije zdravo, i izaziva ovisnost, a mi uvijek želimo samo najbolje za naše dijete.

 

{Zena}

mojabebica @ 18:16 |Isključeno | Komentari: 0
Neretko se sreću deca koja odbijaju određene namirnice od malih nogu. Ubeđeni da su im one neophodne za pravilan razvoj, roditelji pokušavaju nagovaranjima, pretnjama, kažnjavanjem, ucenama, molbama, da ih privole baš na tu hranu... Ukoliko su to zdrava deca sa visokim nivoom energije, nema potrebe za brigom. Treba poštovati njihovu individualnost u ukusu, ali i potrebe organizma. Ukus najčešće i jeste povezan sa nutritivnom potrebom.

 

Decu od malih nogu ne treba kažnjavati da bi jela, već ih navikavati na blagovremenu i kvalitetnu ishranu kroz redovne obroke, ali uz izuzetno poštovanje njihovih individualnosti i u pogledu ukusa.

Dok se gojaznost na dečjem uzrastu sve više pominje kao problem, za mnoge roditelje je problem kad najmlađi odbijaju hranu. Dete ili jede malo i retko ili odbija određenu vrstu hrane i svoj jelovnik svodi na nekoliko vrsta namirnica. Neretko se sreću deca koja odbijaju određene namirnice od malih nogu. Ubeđeni da su im one neophodne za pravilan razvoj, roditelji pokušavaju nagovaranjima, pretnjama, kažnjavanjem, ucenama, molbama da ih privole baš na tu na hranu... Ukoliko su to zdrava deca sa visokim nivoom energije, nema potrebe za brigom. Treba poštovati njihovu individualnost u ukusu, ali i u potrebe organizma. Ukus najčešće i jeste povezan sa nutritivnom potrebom. Pogotovo u uzrastu kada dete još nije deformisalo svoj ukus industrijskom hranom i usađenim lošim navikama u ishrani.

Dečje čulo još nije naviknuto na veštačke ukuse. Kod mališana je urođena potreba za hranom koja nosi prirodni ukus i miris. Odrasli menjaju ta čula, nudeći deci modifikovano kravlje mleko umesto majčinog, industrijske kašice iz teglica, veštačke sokove, a kad ih nauče da žvaću i keks, grisine i ostalo “smeće” koje je neko nazvao hranom, nastaju problemi.

 

 

Dete zna šta mu ne prija

Pored toga što se dešava da dete jednostavno odbija da jede određenu vrstu hrane osećajući šta je za njega dobro, a šta mu šteti (i ako roditelj i lekar smatraju da mu koristi) dešava se da se ta netolerancija odrazi kao alergija. Takođe se dešava da digestivni sistem pokaže da najmlađima pojedina hrana ne odgovara kroz neuredne ili loše stolice, gasove i sl.

Deca često ne vole meso. Odbijaju da ga jedu još kada im se prvi put ponudi. Netolerancija na mleko i mlečne proizvode je takođe česta. Nemojmo terati dete, nego mu ponudimo druge namirnice koje sadrže kalcijum, a ima ih u izobilju. Dešava se i da je dete alergično na određenu vrstu voća ili povrća. Moguće je da organizmu nije potrebna ponuđena količina izvesnih minerala ili vitamina, da je balans uspostavljen i organizam, ne želeći da ga remeti, šalje poruku preko čula ukusa - NE VOLIM, JER MI NE TREBA! Dešava se da, ne nalazeći dovoljnu količinu potrebnih elemenata u hrani koja mu je ponuđena, dete grebe zid i jede kreč, jede mrave i slično. Intuitivno prepoznaje izvore njemu, u tom trenutku, deficitarnih nutritivnih elemenata.

 

Poštujte dečiji apetit i sklonosti

Prema tome, decu ne treba, a vrlo često nije ni moguće, terati da jedu ni po pitanju određene vrste namirnica, ni po pitanju količine. Takođe ne treba očekivati da su dečji ukus i potrebne količine hrane konstantni. Nema potrebe za brigom ako dete u jednom periodu jede manje ili počne da odbija ono što je nekada rado jelo. Promene nastaju zbog raznih činilaca - godišnjeg doba, perioda intenzivnog rasta, stepena fizičke aktivnosti, psihičke ravnoteže.

I tokom bolesti deca najčešće odbijaju hranu. Ni zbog toga ne treba brinuti, već ispoštovati apetit kao nepogrešivi pokazatelj potrebe organizma. Postom za vreme bolesti organizam se oslobađa toksina. Takođe štedi energiju koju bi potrošio na varenje, a koja mu je neophodna za rad imuno-sistema. Kad ozdravi, dete često ima pojačani apetit kako bi povratilo telesnu težinu i tada se dešavaju prekretnice u njegovom izboru hrane. Tada treba biti maštovit. Dokazano je da se deca kojoj je dozvoljeno da jedu samo ono što sama izaberu pravilno razvijaju . U pravilnom izboru hrane odrasli mogu biti dobri stratezi.

 

Nenametljiva škola ukusa

Pozovite dete da vam pomaže u kuhinji - nije praktično, ali ume de bude korisno, a mirisi prilikom spremanja obroka otvaraju apetit. Pitajte ga nenametljivo da li želi da ruča i ako odbije ne pominjite više jelo, sedite blizu njega i sa uživanjem se posvetite obroku. Nemojte pričati prijateljima i rođacima o problemu, jer ga time uveličavate, pogotovo kada dete u pozadini sluša, čak i kada deluje da je skoncentrisano na svoju igru. U hranu koju voli stavljajte male količine (koje ne menjaju mnogo ukus) namirnica koje nose visok koncentrat hranljivih materija. Hrana koju dete prihvata može da bude baza za nova jela.

 

Izvor: Zdrava Hrana

 

 

mojabebica @ 18:13 |Isključeno | Komentari: 0
Danas, kada imamo sve veću ponudu i sve primamljivije reklame namirnica koje ne doprinose zdravlju, u zapadnom svetu a i kod nas imamo rastući problem dečije gojaznosti, izazvan uglavnom konzumiranjem brze i nezdrave hrane. Roditelji se ponekad osećaju nemoćnim protiv “svemoćne” reklame. Ali, može se učiniti dosta toga, jer dobre prehrambene navike počinju kod kuće...

 

Svesnim i pažljivim odnosom prema kupovini i pripremi hrane i porodičnom obedovanju kod kuće, roditelji mogu stvoriti atmosferu koja pomaže i podstiče zdrave navike u ishrani.

Sve počinje kupovinom. Pre svega, roditelji koji su zaduženi za kupovinu hrane, ukoliko sami imaju zdrave navike u ishrani, trebalo bi da donose kući samo ono što bi želeli da njihova deca jedu. Rasprave oko toga šta bi trebalo jesti mogu se izbeći tako što jednostavno nećete kupovati hranu za koju znate da je nutritivno loša ili nepoželjna.

 

 

Što vide, to i jedu

Kad pogledate po kući, ako su namirnice koje su svuda vidljive i na dohvat ruke nezdrava hrana (kole, čokoladice, čipsevi), postarajte se da napravite drugačiji raspored i da na najvidljivijim mestima i na dohvat ruke budu drugačije namirnice - sveže i suvo voće, koštunjavi plodovi i dr. Kada su gladni, ljudi se hvataju za prvo što im je pri ruci, pa ovaj mali trik može pomoći da se članovi vaše porodice pre prihvate zdravije hrane.

Da biste izbegli da se jede previše, bolje je da unapred pripremite čitav tanjir sa hranom, nego da na sto postavite posude iz kojih će svi sipati koliko hoće. Istraživanja su pokazala da ljudi jedu više kad im je data mogućnost da uzmu više, iako im to zapravo nije potrebno!

Što se napitaka tiče, neka voda bude glavni izbor - ona je, nesumjivo, najzdraviji napitak. Pored vode, možete ponuditi sveže ceđene voćne sokove ili zdrave prirodne gazirane napitke kao što je kombuha (ima je u svim prodavnicama zdrave hrane).

 

Ustanovite redovno vreme obroka. U savremenim ubrzanim uslovima života ovo ponekad stvarno nije lako, ali može se pokušati. Redovno vreme obroka pomoći će da ukućani tačno znaju kad mogu da očekuju hranu i da ne grickaju između obroka, za koje se ne zna kada će tačno biti gotovi.

 

Zajednički obrok je bitan

Veoma je važno da porodica obeduje zajedno. Dosta istraživanja pokazalo je da to pozitivonn utiče na međusobne odnose u porodici. I još, istraživanja na mladima su pokazala da deca koja redovno obeduju sa svojim pororicama pokazuju bolje rezultate u raznim oblastima, kao što je na primer, bogatiji rečnik, bolje učenje, bolje ponašanje, manje problema sa gojaznošću....

Ako je ikako moguće, izbegnite da se u vreme obeda gleda televizija ili vode napete i neprijatne rasprave. Od toga deca mogu jedni početi da izbegavaju hranu. Obedujte u što je mnogo mirnijoj atmosferi uz prijatne i inspirativne priče, a ako se TV i rasprave nikako ne mogu izbeći, dogovorite se da ih odložite za kasnije.

 

Hrana nije zamena za ljubav

Ne kažnjavajte decu oduzimanjem hrane, niti nagrađujte njihove uspehe i dobro ponašanje hranom. Iako ovo možda na kratke staze može dati neke rezultate, na duže staze može samo dovesti do problema sa ishranom u odraslom dobu.

Pokušajte da ne pokazujete svoju ljubav i naklonost prema deci hranom. Ima mnogo drugih načina da se iskaže ljubav, naprosto zagrliti dete, osmehnuti mu se, reći mu “Volim te!” Ako je hrana pretežni način na koji pokazujete svoju ljubav prema detetu, to zaista može dovesti do problema sa gojaznošću i zavisnošću od razne vrste hrane.

I naravno, teško će biti da naviknete decu na zdravu hranu ako je vi sami ne konzumirate. Deca u ogromnom broju slučajeva imitiraju roditelja, pa ako ih vi učite jednom, a radite drugo, oni će se pre ugledati na ono što radite, nego na ono što pričate....

 

 

Izvor: Zdrava Hrana

mojabebica @ 18:11 |Komentiraj | Komentari: 0
Mnogi roditelji sa svojom djecom imaju isti problem, ishrana. Neka djeca već od samog prestanka dojenja i prelaska na tvrdu hranu počnu izvoljevati, te odbijati redovne obroke.

 

Roditelji izmišljaju sve moguće načine kako bi natjerali dijete da nešto pojede, ali često se svi napori svedu samo na picu, hamburger i gomile slatkiša.

 

- Sa djetetom treba pričati o hrani, najbolje dok je kupujete ili pripremate.

 

- Pitajte svoje dijete šta želi jesti, jer ćete ga tako uključiti u odlučivanje, a ono će s obzirom na to da je sam izabrao to lakše i pojesti.

 

- Važno je da sjedite s djetetom dok ono jede. Bilo bi lijepo da jedete zajedno, ali ako ne možete onda mu barem pravite društvo. Djeca ne vole jesti sama I uvijek trebaju vašu pažnju, a za stolom najviše.

 

- Djeca odbijaju da jedu jer je to jedna od rijetkih stvari koje mogu kontrolisati. Odbije li da večera, dopustite mu neka ode od stola, ali ne dajte mu desert. Dijete će tražiti hranu čim ogladni, ali tada mu ne dajte grickalice, nego pravu večeru.

 

 

Odbija da jede povrće, ne podnosi mleko ili često pati od zatvora... Šta preduzeti?

 

 Do treće godine, dete voli da otkriva nove ukuse. Iskoristite taj period da ga naviknete na različite ukuse voća, povrća, mesa... Od treće do šeste godine života – ovo će biti praktično nemoguće! Najbolji način da naviknete dete na raznovrsnu ishranu jeste da mu date primer. Ako roditelji svakog dana jedu voće, povrće i ribu, dete će shvatiti da je to dobro i ješće i ono samo! Međutim, ako roditelji ne sarađuju, ovaj zadatak će biti mnogo teži. Uverite dete da je raznovrsna i uravnotežena ishrana zdrava, a ne započinjite svaki obrok svađom i primoravanjem deteta da pojede neku namirnicu. Ako i dalje neće sve da jede, morate pribeći nekim lukavstvima.

 

Ne voli određene namirnice

 

 

Nikad ne pije mleko ili ga ne podnosi

 

Zašto je mleko neophodno? Njime se unosi kalcijum neophodan za rast i čvrstinu kostiju. Idealno bi bilo da dete dnevno uzima četiri mlečna proizvoda. Retko se dešava da dete ne voli baš sve mlečne proizvode.

 

Šta predložiti kao zamenu? Dete koje ne voli ili ne podnosi mleko, i dalje ima veliki izbor.

 

Zapamtite: jogurt i sir ne sadrže laktozu, tako da ih mogu konzumirati i deca koja ne podnose proteine iz kravljeg mleka.

 

Među mlečnim proizvodima pokušajte da izaberete one naročito bogate kalcijumom: 100 g običnog jogurta sadrži 150 mg kalcijuma, čokoladni krem 120 mg, a voćni jogurt 96 mg. Tu su i sirevi, na primer, ementaler koji je izuzetno bogat kalcijumom (deca prosto obožavaju kada im narendate sir preko jela!)

 

Pored mlečnih proizvoda, i druge namirnice sadrže kalcijum u dovoljnim količinama: brokoli, zelena salata, peršun, griz, neke mineralne vode, badem i suve smokve... Još jedna ideja: ubacite mleko u svakodnevna jela (u supu, pire, bešamel sos), spremajte poslastice na bazi mlečnih proizvoda (palačinke, kolače sa jogurtom). Vodite računa da ne jedu suviše slano – gram soli dodat jelu izaziva gubitak od 25 do 50 mg kalcijuma putem mokraće.

 

 

„Mrzi” meso

Zašto je meso neophodno? Ono je bogato proteinima neophodnim za razvoj i održavanje mišića. Meso je inače i previše zastupljeno u ishrani. Dovoljna količina mesa iznosi 0,8-1 grama dnevno po kilogramu telesne težine. Možete ga davati detetu samo dva do tri puta nedeljno.

 

Šta predložiti kao zamenu? Na prvom mestu, jaja (60 g mesa = 1 jaje), ribu ili sir. Međutim i druge namirnice sadrže proteine: sušeno povrće (250 g sočiva ili pasulja vredi kao 100 g mesa) ili sušeno voće.

 

 

Ne voli povrće

Zašto je povrće neophodno? Ono obezbeđuje vitamine, minerale i vlakna. Pored toga podstiče varenje. Malom broju dece od dve do deset godina se sviđa povrće. Često je potrebno čekati pubertet da počnu zaista da ga cene.

 

Šta predložiti kao zamenu? Retko se dešava da dete ne voli baš nijedno povrće: ima ga mnogo, a može se jesti kuvano ili sirovo. Povedite dete na pijacu ili u neku baštu gde će moći samo da izabere ili ubere povrće. Zašto ne biste zasadili peršun na terasi? Pustite ga da vam pomaže u kuhinji, naročito kada treba oljuštiti povrće.

 

Ima problema sa zdravljem

 

Često pati od zatvora

O zatvoru govorimo kada dete ima manje od tri stolice nedeljno. Ovaj problem se javlja uglavnom kod dečaka, a uzroci mogu biti različiti: neuravnotežena ishrana, uzimanje određenih lekova (na primer kodeina), loša higijena u školskom toaletu...

 

Šta raditi? Vodite računa da dete unosi dovoljno vlakana. Za doručak mu predložite integralni hleb, žitarice, musli... Kao poslasticu neka jede voće koje sadrži više vlakana nego ceđeni voćni sok, sušeno voće (suve šljive, smokve, kajsije...), zeleno i sveže povrće. Takođe mora da pije više vode. S druge strane mora da smanji unos belog pirinča, testa, krompira, belog hleba, kao i fast-food obroke. Ne bi bilo loše da ima i redovnu fizičku aktivnost.

 

 

Ima dijareju

O dijareji govorimo kada dete ima česte i tečne stolice. Ona može biti prouzrokovana infekcijom (gastroenteritis), trovanjem hranom ili se može javiti uz ORL infekciju (na primer, zapaljenje uva).

 

Šta raditi? Iako se retko dešava da veće dete dehidrira, možete mu ponuditi sokove od povrća i voća (šargarepa, jabuka...). Za obrok mu dajte beli pirinač, testo, krompir, zrelu izgnječenu bananu. Ovakav režim ishrane treba zadržati dok stolice ne postanu normalne.

 

 

Oporavlja se od bolesti

Posle neke dečije bolesti ili ORL infekcije, detetu je potrebno da povrati snagu, ali ne oseća veliku glad. Ponudite mu sveže ceđene voćne sokove (od pomorandže, grejpfruta, kivija...) i, ako voli, milkšejk od jagode ili maline. Ovi prijatni napici će mu brzo nadoknaditi neophodne vitamine.

 

 

Izvor: stetoskop.info

 

mojabebica @ 18:09 |Isključeno | Komentari: 0
ŠTO JE DOWN-OV SINDROM ?

 

Down-ov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisustvom jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća. Kromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma. Oni prenose sve nasljedne karakteristike. Na svakom kromosomu nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u formi DNA. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj stanici se nalaze 23 para (46 kromosoma ukupno). U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca.Uzrok Down-ovog sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar, prof. Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu se nalazilo 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma.Takav poremećaj nalazi se kod svakog čovjeka s Down-ovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti. ''Sindrom'' je naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika, a ime ''Down'' potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaja. Ljudi s Down-ovim sindromom imaju određen stupanj poremećaja u razvoju (mentalni hendikep). Stupanj poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije poroda ustanoviti koji će stupanj poremećaja dijete kasnije imati.

 

ŠTO UZROKUJE DOWN-OV SINDROM?

 

Istraživanja do danas nisu pokazala što točno uzrokuje višak jednog kromosoma na 21. paru. On može potjecati od majke ili od oca. Najčešći tip Down-ovog kromosoma je standardna trisomija 21 ( trisomija = 3 kromosoma ), poznata još i kao primarna trisomija 21 ili regularna trisomija 21. Javlja se zbog neuobičajene podjele spolnih stanica, tako da nastaju ženska spolna stanica ili jajna stanica i muška spolna stanica ili spermij s 24 kromosoma umjesto uobičajenih23 ( za razliku od svih drugih stanica u organizmu, samo spolne stanice, jajna stanica ili spermij, imaju polovičan broj kromosoma, 23 umjesto 46 ).

Nema načina kojim bi se moglo predvidjeti da li je osoba više ili manje sklona stvaranju jajne stanice ili spermija s 24 kromosoma. Znamo da djeca rođena od starijih roditelja ( iznad 35 godina ) imaju veću šansu da se rode s Down-ovim sindromom, ali još se uvijek ne zna zašto.

 

 

GENETIKA DOWN-OVOG SINDROMA

 

Postoje 3 tipa Down-ovog sindroma: standardni (regularni ili primarni), mozaički i translokacijski.

 

Standarni (regularni ili primarni) tip

 

Oko 94% osoba s Down-ovim sindromom pripada ovoj grupi. Uvijek je ''greška'' prirode. Može se dogoditi svakome, a uzroci su višesložni i nisu u potpunosti istraženi. Roditelji imaju ''normalne'' kromosome, ali dijete ima 3 umjesto 2 kromosoma na 21. paru.

 

Mozaički tip

 

Ovaj tip Down-ovog sindroma vrlo je rijedak - samo 2-3 % osoba s Down-ovim sindromom pripada ovoj skupini. Mozaički tip podrazumijeva stanicu viška na 21. kromosomu koje su izmiješane s drugim normalnim stanicama. Drugim riječima, samo je određeni postotak ovih stanica pogođen.

 

Translokacijski tip

 

Ovaj tip zahvaća oko 3% djece s Down-ovim sindromom. Dio kromosoma 21 priljepljuje se na drugi kromosom, tako da zajedno tvore novi, veći kromosom. Kod oko 50% osoba koje imaju translokacijski Down-ov sindrom, translokacija se smatra slučajnošću i ne ponavlja se u slijedećim trudnoćama. Kod drugih 50% osoba događa se da jedan od roditelja, iako ima ''normalno'' izbalansirane kromosome, ima jedan kromosom s 21. para priljepljen na neki drugi kromosom. U tom slučaju vjerojatnost da će slijedeće dijete imati Down-ov sindrom je vrlo velika. Krvni testovi mogu pružiti puno preciznije informacije.

 

DA LI SE MOŽE SPRIJEČITI DA NAŠE DIJETE IMA DOWN-OV SINDROM ?

Važno je zapamtiti - niste Vi krivi što Vaše dijete ima Down-ov sindrom. Ništa što ste učinili prije ili za vrijeme trudnoće nije ga uzrokovalo. Javlja se u svim rasama, u svim društvenim slojevima i u svim zemljama širom svijeta. Može se dogoditi svakome.

 

ZNAČI LI TO DA SE SVAKO SLIJEDEĆE DIJETE KOJE ŽELIMO IMATI MOŽE RODITI S DOWN-OVIM SINDROMOM ?

 

Standardna trisomija 21 nije nasljedna, no ipak, ako ste jednom dobili bebu s Down-ovim sindromom, Vaše šanse da dobijete još takve djece su povećane. No one se povećavaju i što ste stariji.

 

Ako razmišljate o slijedećoj trudnoći, trebali bi se savjetovati s genetičarom koji će Vam objasniti detalje. Neki naši roditelji odlučuju se na ponovnu trudnoću koja je tada pod pomnim liječničkim nadzorom.

 

ŠTO KROMOSOM VIŠE ZNAČI ZA NAŠE DIJETE ?

Sve osobe s Down-ovim sindromom dijele neke zajedničke osobine, no kod svakog djeteta se ne nalaze sve te osobine. Uz njih Vaša će beba naslijediti fizičke i druge osobine oba roditelja, kao i svako drugo dijete.

 

VAŠA BEBA JE JEDINSTVENA !!!

 

Neki roditelji pitaju ima li broj fizičkih osobina specifičnih za Down-ov sindrom veze s budućim razvojem bebe? Nema načina da se u toj ranoj dobi prognozira razina sposobnosti Vašeg djeteta. Kromosom viška znači da će Vaša beba biti sporija u dostizanju životnih ciljeva i da će imati stanovite probleme u učenju. Ipak većina te djece nauči govoriti, hodati, čitati, pisati, voziti bicikl i raditi bećinu stvari koje rade i druga djeca, samo što je njihov razvoj obično usporen.

 

KOJI SU UOBIČAJENI ZNACI DOWN-OVOG SINDROMA ?

 

porođajna težina može biti manja od uobičajene i sporije se nadoknađuje

djeca s Down-ovim sindromom često imaju oči ukošene prema gore i prema van. Kapci imaju poseban nabor. To ne znači da oči Vaše bebe nisu u redu, one samo izgledaju drugačije

Vaša beba ima opuštenije mišiće i zglobove od ostalih beba. To se popravlja što je dijete starije.

stražnja strana glave bebe može biti plosnatija.

mnoge bebe imaju brazdu koja ide ravno preko dlana. Liječnici često gledaju tu karakterističnu brazdu kao znak da dijete ima Down-ov sindrom, no i ostale bebe također mogu imati tu brazdu.

 

Sve bebe su različite, a to vrijedi i za djecu s Down-ovim sindromom. To znači da su kod nekih beba karakteristike lako prepoznatljive odmah po rođenju, dok se druge izgledom i ponašanjem gotovo i ne razlikuju od ostale djece. Iskusni liječnici, dakako, vrlo dobro uoče razlike u izgledu i ponašanju, te je to povod za testiranje krvi Vaše bebe i provjeru broja kromosoma.

 

 

DA LI ĆE NAŠA BEBA IMATI ZDRAVSTVENIH PROBLEMA ?

Problemi s dišnim organima

 

Bebe i mala djeca s Down-ovim sindromom sklona su bolestima dišnih putova i infekcijama, ali zahvaljujući napretku medicine i medicinske skrbi, takve bolesti i infekcije nisu toliko ozbiljne kao što su nekad bile.

 

Problemi s hranjenjem

 

Neke bebe s Down-ovim sindromom nemaju dovoljno snage da u prvim danima života izvršavaju komplicirane koordinacije potrebne za sisanje, gutanje i disanje u isto vrijeme, pa se često zagrcavaju ili guše. Ti se problemi obično rješavaju za par tjedana. Ako želite dojiti, a Vaša beba s obzirom na okolnosti nije još dovoljno spremna, potrudite se zadržati mlijeko dok ona ne prihvati dojenje koje je prijeko potrebno za njezin razvoj. Ako je dojenje neostvarivo iz raznih razloga od strane majke ili djeteta, moguće je i hranjenje na bočicu, umjetnom hranom. To ne može štetiti, glavno je da je Vaša beba zadovoljna.

 

Ne požurujte hranjenje, bebe s Down-ovim sindromom obično jedu vrlo sporo, pa nemojte prebrzo prestati. Vaša beba može povremeno zaspati. Ako se to dogodi, pokušajte je škakljati po obrazima, dlanovima i stopalima, te kad se probudi, nastavite hranjenje.

 

 

Kontrola temperature

 

Održavanje tjelesne temperature je otežano u ranim danima života. Zato je važno da soba u kojoj boravi beba ne bude ni pretopla ni prehladna ( idealna temperatura je oko 18ºC ) i bez propuha. Pretjerano utopljavanje može biti opasno za bebu !!!

 

Koža

 

Koža Vaše bebe može biti vrlo suha. Izmasirajte je s malo dječjeg ulja, a možete ulje staviti i u vodu za kupanje. Mažite dječju kožu svaki dan kremom da bi spriječili isušivanje i pucanje.

 

Kontrola jezika

 

Djeca s Down-ovim sindromom često imaju povećan jezik koji izviruje iz usne šupljine. Bit će potrebno posvetiti posebnu pozornost da pomognete bebi kontrolirati jezik. Igrajući se, izvodeći grimase, stvarajući glasove, pomoći ćete svom djetetu da vježba mišiće lica i jezika, a na taj način i prve zvukove i govor. Pokušavajte izbjeći začepljivanje nosa koji podržava disanje otvorenih usta i plaženje jezika. Vlaženjem zraka u dječjoj sobi možete izbjeći začepljivanje nosa.

 

Problemi sa srcem

 

Jedno od troje djece s Down-ovim sindromom ima srčanu grešku. Neke od njih su bezazlene, a neke su ozbiljnije i zahtijevaju liječenje ili operaciju. Srce Vaše bebe bit će jedna od prvih stvari koje će Vaš pedijatar provjeriti na prvom pregledu. Ukoliko postoji sumnja na srčanu grešku, provest će se daljnji pregledi.

 

Srčane greške nastaju zbog pogrešnog razvoja srčanih šupljina, te one nakon poroda mogu komunicirati kroz otvore na srčanim pregradama, koje kod normalno razvijenog srca ne nalazimo. Može također postojati oštećenje srčanih zalistaka ili nepravilan razvoj velikih krvnih žila koje dovode ili odvode krv iz srca. Zavisno od veličine srčane greške, koja kod sve djece ne mora biti ista, Vaša beba će imati određene simptome.

 

Obično je šum na srcu taj koji upozorava liječnike na mogućnost postojanja urođene srčane greške. Često su to i neki drugi znakovi kao što su boja kože ( blijeda, siva, plavkasta ), brzina disanja ili otežano disanje, oblik prsnog koša, natečeni kapci, itd. Kao dijagnostički postupci koriste se elektrokardiogram (EKG), ehokardiogram (pregled srca ultrazvučnim valovima), rendgensko snimanje pluća i srca i još neki drugi. Svi ti postupci mogu upućivati na potrebu dodatnih pretraga, kao što je kateterizacija srca. Ovaj postupak zahtijeva boravak u bolnici, a njime se precizno može utvrditi vrsta i stupanj oštećenja.

 

Za srčanu grešku uobičajeno je da se povećava s porastom visine i težine djeteta, a kod djece s Down-ovim sindromom često dolazi do oslabljivanja mišićnog tonusa, te zaostajanja u razvoju motorike (npr. kasne u učenju puzanja, stajanja, hodanja i sl.). Ovi simptomi se često ublaže nakon kirurške korekcije srčane greške.

 

domaci.de 

mojabebica @ 18:06 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 28, 2012
"Ispada", urlanja i cvilenja riješite se ignoriranjem

dijete

Svaki roditelj zna da je zanovijetanje jedna od najiritantnijih dječjih navika. I iako to ponašanje vrhunac "doživljava" oko četvrte godine njihovog života, ono se može nastaviti sve do školskih godina. Ono što morate znati o zanovijetanju je da je ono naučeno, pa ga se tako i možete riješiti – i to s jednostavnim planom u četiri koraka.

 

Korak 1. Nemojte imati niti malo tolerancije za zanovijetanje

 

Najbolji način da se zaustavi ovakvo ponašanje je da izravno odbijete slušati njegovo zanovijetanje – osim ako ne govori pristojnim tonom. Znači na prvu naznaku cviljenja ili urlanja – odlučno kažite: "Prestani. Ne želim te slušati kako cviliš i zanovijetaš, ako mi želiš nešto reći, uradi to lijepo i pristojno." Tada nastavite raditi što ste i prije radili ili otiđite i ignorirajte svoje dijete sve dok vam se obrati prihvatljivim tonom i načinom. Zanovijetanje, urlanje i cvilenje vaše dijete koristi kako bi privuklo vašu pažnju, zato je trik da ne izgledate iživcirano i da ne reagirate na njegove "provokacije". Budite oprezni: i neverbalna komunikacija se broji, i vaše je dijete zna itekako dobro čitati. Podignuta obrva, mrštenje ili značajan pogled bit će mu signal da je postigao cilj - privući vašu pažnju.

 

Okrenite se prema njemu kada prestane cviliti (čak i na par sekundi) i kažite: "Ja ću te saslušati kada se počneš lijepo ponašati i razgovarati. Mogu li ti sad pomoći?". Ovo je dobro vrijeme i da mu kažete da od sada i nadalje može očekivati automatsko "ne" svaki put kad krene sa zanovijetanjem i dernjavom. Djeca će s ovom navikom prestati kad vide da njome ništa ne postižu.

 

Korak 2. Demonstrirajte ispravan ton glasa i pravilnu komunikaciju

 

Odaberite vrijeme kada je vaše dijete smireno kako biste s njim porazgovarali o tome zbog čega je njegovo zanovijetanje, urlanje i cvilež neprihvatljivo. Ključno je da mu objasnite razliku između normalnog govorenja i komunikacije i njegovog zanovijetanja, urlanja i cvileža. Primjerice: "Evo neispravnog načina: 'Ja hoću toooooooo!'. Ovo pak je pravilan način kad ću te saslušati: 'Mogu li dobiti igračku koja je na polici?'. Kad nešto želiš ili ti nešto ne odgovara, ne smiješ vikati, već moraš pristojno zamoliti, bez dernjanja. Pokušaj sad ti." Pazite da ne oponašate svoje dijete. Vaš cilj je da ga naučite nešto tako da razumije vaša očekivanja bez da se osjeća kao da ga ismijavate.

 

Korak 3. Dajte mu priznanje za njegove napore pristojnog ponašanja

 

Promjena nikad nije lagana, osobito ako je dijete već usvojilo neku naviku. Zato mu odajte priznanje svaki puta kada pokuša drugačiji pristup i pokuša s vama pristojno komunicirati. Zapamtite, najbolja pohvala je uvijek zaslužena i jasno određena. Pokušajte mu odgovoriti s: "Hvala ti što si me tako lijepo zamolio" ili "Baš lijepo što si mi to objasnio smireno", ili nešto slično ovisno o situaciji.

 

 

Korak 4. Ako se zanovijetanje nastavi, moraju postojati posljedice

 

Ako ste konstantno pokušavali ignorirati njegovo zanovijetanje, urlanje i cvilenje, i pokušali o tome razgovarati s djetetom, no svejedno nema promjene - vrijeme je odredite posljedice, kako bi znao da njegovo ponašanje nećete tolerirati. Napravite popis što ćete napraviti kada počne imati svoj "show" kod kuće ili negdje vani (primjerice u dućanu). Na primjer, ako vozite – zaustavite vozilo i čekajte sve dok se ne smiri i počne s vama normalno razgovarati. Slušajte radio ili čitajte dok čekate – tako će mu biti jasnije da s vama nema šale. Na nekom javnom mjestu – kinu ili koncertu – izađite odmah van i nemojte se vratiti sve dok se ne smiri, ili još bolje, prvih par puta – odmah ga odvedite kući. Ako ste u dućanu – što je najbrže moguće obavite što morate i ignorirajte ga najbolje kako možete i niti slučajno nemojte udovoljiti njegovim prohtjevima samo zato što vas drugi ljudi gledaju.

 

Nemojte misliti da možete pričekati dok dođete kući kako biste poradili na ispravljanju krivog ponašanja vašeg djeteta. Kad god se "scena" dogodi, odmah morate reagirati. Mirno mu odmah na prvi znak kažite: "Dobro znaš da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Ako nastaviš odmah idemo kući."

 

Znajte da će posljedice imati efekta samo ako ih koristite svaki puta kada se loše ponašanje dogodi. Kao u koraku 1. - morate ostati smireni i ne pokazivati emocije. Nemojte mu održati bukvicu, vikati na njega, pokazivati ljutnju ili da ste iziritirani. I iznad svega: nemojte udovoljiti njegovim zahtjevima, samo zato da vam ne bi radio scenu. Morate biti dosljedni, ne možete ga jednom kazniti, a drugi puta popustiti. Ako ostanete čvrsti, ovaj problem ćete relativno brzo riješiti. Nemojte popuštati!

 

www.relax-forum.com

mojabebica @ 18:41 |Isključeno | Komentari: 0
Svaki roditelj uvijek teži tome da svojoj djeci pruži najviše, nabolje i najkvalitetnije. Pitanje je samo - gdje je tu granica. Jesu li vaša djeca sretna i zahvalna ili svaki put, iz dana u dan, traže sve više i više te djeluju nezahvalno i troše vaš teško zarađeni novac na gluposti. Koliko su svjesni da je novac ograničeno sredstvo i koliko ga pametno troše možete najviše vidjeti ako se odlučite pridržavati ovih nekoliko jednostavnih savjeta...

 

 

Džeparac

 

Određivanje mjesečnog džeparca najčešće mu nije dovoljno te ste i sami svjesni da osim džeparca traže još dodatni novac za nove tenisice, nepredviđeni odlazak u kino s prijateljima, školski izlet ili nešto treće. Pitate li se nekada biste li to trebali uvrstiti u novac koji mu svaki mjesec dajete ili je to novac koji biste mu svakako trebali omogućiti bez obzira na džeparac? Prvo što biste trebali dogovoriti s vašim djetetom je njegova osnovna potrošnja. Na čemu možete zajedno uštedjeti, i što bi mu ipak trebali omogućiti u obliku novca. Primjerice, ukoliko vaše dijete svaki dan troši određeni novac na hranu, užinu u školi ili osvježavajuće piće to je ono na što svakako možete utjecati jer kućno napravljeni sendvič i unaprijed pripremljena bočica s vodom ili cedevitom je već ušteda od oko, vjerovali ili ne, 500 kn mjesečno.

 

Dalje, bez obzira je li njegov mjesečni džeparac 100 kuna, više ili manje, upitajte ga na što najviše troši. Koje su osnovne stvari koje mu vi kao roditelj možete priuštiti i van džeparca kako biste izbjegli izlike poput ''Trebao sam novi deodorans'' ili ''Ponestalo je paste za zube''. Kućne potrepštine ne bi trebale ulaziti u njegov/njen trošak od džeparca. Džeparac je ovdje kako bi ga vaše dijete moglo potrošiti na potrebe poput izlaska s prijateljima, štednju za nešto što želi a što mu vi ne možete priuštiti u svakom trenutku ili pak neki hobi.

 

Štednja

 

Od malih nogu pokušajte svojem djetetu predočiti sve pozitivne strane štednje. Naučite ga kako u životu neće moći u svakom trenutku dobiti sve što želi. Bez obzira jeste li imućniji ili ste jedni od onih koje je uhvatila kriza nemojte dopustiti da vam dijete bude razmaženo i da dobije baš sve što želi. Ne priuštiti mu nešto što nije od životne važnosti poput nove gitare, novih cipela, ili nešto skupljih skija nije ništa strašno. Neka nauči kako će kroz život sam morati skupljati za nešto što želi. Ukoliko je vašem djetetu veliki cilj sakupiti novac za novi Playstation, on će to zaista i učiniti. Osim toga vrlo je lako moguće da kad i dođe do cifre koja mu treba za određenu stvar, uopće ne potroši na istu već nastavi štedjeti za nešto možda potrebnije i veće.

 

Navike

 

Pratite njegove navike i potrošnju. Ako vas već za nekoliko dana traži dodatan novac, nemojte mu ga omogućiti. Svoj mjesečni džeparac može potrošiti na što on želi i objasnite mu da mu jednostavno ne možete priuštiti više. I da možete, nekada je najbolje da se o novcu, uštedi i potrošnji nauči iz vlastitog iskustva. Nadalje, kada primijetite da vaš novac u njegovim rukama nije najsigurnije mjesto - razgovarajte o tome. Ukoliko i dalje nastavi po svom, objasnite mu da novac koji ste mu dali nije tu da bi ga potrošio na alkohol, cigarete ili nešto za što vam se zaista ne isplati raditi niti investirati.

 

 

Roditelji se najčešće grizu kada ih dijete nešto traži, a oni im to ne mogu priuštiti ili znaju da s obzirom na odgoj ne bi trebali ali onda ipak popuste i izdvoje određenu količinu novaca što se na kraju ne iskaže zahvalom već željom za još. Nemojte misliti da će vas dijete voljeti manje, ili uopće neće voljeti, ako mu nešto uskratite. Čak što više, jednog dana bit će vam zahvalni što ste ga naučili pravim životnim vrijednostima i kako da trudom i ciljem dođu do onog što žele.

 

www.relax-forum.com

mojabebica @ 18:38 |Isključeno | Komentari: 0
 

Najvažnija je prevencija

 

Zbog radoznalosti i istraživanja u prvim godinama života djeca se u vlastitom domu nađu u raznim opasnim situacijama kada se mogu i teže ozlijediti. Donosimo vam nekoliko savjeta o tome na što sve treba misliti kada je u pitanju sigurnost djeteta, te što sve roditelji mogu poduzeti da bi spriječili povrede djece u kući. Najvažnija je predostrožnost, znati unaprijed gdje bi se i zbog čega djeca mogla ozlijediti, te poduzeti mjere i osigurati odgovarajuće zaštite kako bi se to spriječilo.

 

Kako dom učiniti sigurnim za dijete

 

Djecu u kući zanima gotovo sve, stoga je bezbroj mjesta koja za njih mogu postati opasna. Mnoge stvari oko sebe gledaju drugačije nego odrasle osobe, žele istraživati, otkrivati, a posebice im je zanimljivo ono što im se brani. Najčešći uzroci ozljeđivanja djece u kući su padovi, opekline, gušenje, otrovanje. U prvim mjesecima života bebe se okreću s trbuha na leđa i obratno i u tom mjenjanju položaja, mogu se lako skotrljati s ravne podloge, pa zato moraju biti pod stalnim nadzorom. Malo dijete ne smije se ostaviti samo na podlozi za prematanje, niti u krevetiću bez podignute sigurnosne ogradice.Bebu uvijek stavljajte na sigurno mjesto dok nešto radite, ili u krevetić, ili na pod, samo da nije na stolu ili komadu namještaja s kojeg se može otkotrljati i pasti. Kada je u sjedalici ili ležaljci, pazite uvijek da je čvrsto vezana i ne ostavljajte dijete bez nadzora jer može iz ležaljke iskliznuti.

 

Sigurnosne mjere kod padova

 

Od trenutka kad dijete počne učiti hodati, morate zaštititi sve površine na koje bi se moglo udariti. Potrebno je zaštititi rubove namještaja, posebice stolova, a zaštite treba obavezno staviti na sve oštre rubove, kakve primjerice imaju stolovi, stalak za televizor, rubovi stranica od kreveta. Dječji namještaj ne bi smio imati oštre rubove. Ako ima, i na njih svakako postavite odgovarajuću zaštitu za dijete. Obavezna je i zaštita za električne utičnice, kojima se dijete štiti od strujnog udara. Zaštitu treba staviti na sve utičnice kojima dijete može pristupiti. Djecu se ne smije nikada samu ostaviti na stepenicama. Kako dijete ne bi palo niz stepenice postavite sigurnosna vratašca. Dijete od najranije dobi nikada ne ostavljajte samo u kupaonici, od pada klizanjem zaštite ga tako da kod kupanja koristite gumenu prostirku. Pod kupaonice mora biti suh, a kod noćnih odlazaka u kupaonicu obavezno djetetu upalite svjetlo. Držite sva sredstva za čišćenje, šampone, kupke i losione daleko od djece.

 

Držite djecu dalje od prozora

 

Velik broj djece završi u bolnici s ozljedama nakon pada sa prozora, zbog čega mnoga zadobiju ozbiljne povrede. Mala djeca su znatiželjna i ne razumiju opasnost, zato ih nikada ne ostavljajte bez nadzora uz otvoren prozor. Čak ni na nekoliko sekundi. Ako su djeca u blizini najbolje bi bilo da su prozori zatvoreni i zabrtvljeni.Treba osigurati da djeca nemaju pristup prozorima, tako da se ukloni namještaj na koji se mogu popeti. Nije loše ni instalirati posebne zaštite koje će djeci onemogućiti da otvore prozor. Pazite da namještaj u dječoj sobi nije blizu prozora.

 

Kako spriječiti ozljeđivanje opeklinama

 

Budite oprezni kada otvarate vrata pećnice, a dijete je u blizini, jer ga vrući zrak može opeći. Kod kuhanja ručke posuđa uvijek okrenite da budu nedostupne, a posuđe u kojem se nešto kuha, uvijek stavite na sredinu štednjaka ili pećnice, nikada na rub. Držite dijete dalje od uključenog glačala. Pazite na masnoće koje se prospu u kuhinji. Odmah ih očistite jer se mogu dalje razliti, doći u kontakt sa upaljenim štednjakom i zapaliti.Produžne električne kablove uklonite kako ne bi bili nadohvat djeci.U kupaonici držite grijače i električne aparate podalje od kade, tuša i umivaonika.

 

Spriječite opasnost od utapljanja i trovanja

Dijete nikada ne smijete ostaviti bez nadzora u kadi ili kupaonici, a niti u dječjem bazenu. Pazite da ne ostavljate lijekove nadohvat djeci, čuvajte ih na vrhu ormarića na nevidljivom mjestu. Isto vrijedi za razne tekućine i sprejeve kojima održavate čistoću kuće, jer će ih dejca ako su im u dosegu probati iz radoznalosti, pogotovo u prvim mjesecima života kada prinose ustima sve što im se nađe na putu. Uklonite također dalje od djece sve sitne stvari kao što su primjerice kovanice, nakit, male igračke, kako ih dijete ne bi progutalo. Maloj djeci ne dajte sitne slatkiše, bombone i slično jer također mogu biti uzrok gušenja.Opasne su i razne vrpce, ukrasi, konopci, za kojima će dijete iz znatiželje posegnuti, pa uvijek pazite da su ti i ostali slični sitniji predmeti daleko od djeteta, te da ih ne može dohvatiti.

 

(M.G.)

 

www.relax-forum.com

mojabebica @ 18:34 |Isključeno | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 27, 2012
Za držanje mokrog i skliskog novorođenčeta potrebno je malo prakse i samopouzdanja, no ne brinite, nakon nekoliko kupanja, vi i vaše dijete ćete se priviknuti i uživati u druženju

beba

Vaše novorođenče koje se tek privikava na svijet oko sebe spremno je za prvo kupanje i vrijeme je da učinite sve potrebne pripreme, kako bi kupanje bilo što ugodnije. Naime, kupanje novorođenčeta ne služi samo kako bi vaše dijete bilo čisto, nego i za dodatno zbližavanje vas i djeteta. Neke bebe uživaju biti u toploj vodi od samog početka, dok nekima treba vremena da se priviknu na taj novi osjećaj vode na njihovoj osjetljivoj koži.

 

Prvi tjedan

 

Ne preporuča se prvih tjedan dana nakon poroda kupanje bebe, nego samo nježno brisanje s toplom gazom ili ručnikom i to od glave do pete. Prije nego što počnete sa brisanjem djetešca, pobrinite se da je prostorija u kojoj to činite topla, odnosno temperatura ne smije biti ispod 22oC. Napunite posudu s toplom vodom, stavite novorođenče na čisti ručnik, skinite ga i počnite sa brisanjem.

 

Počnite s licem bebe, odnosno, brisanjem očiju, počevši od unutarnjeg kuta očiju prema van. Kada obrišete jedno oko, nemojte s istim djelom ručnika brisati drugo oko, kako se moguće bakterije i prljavština ne bi prenesle s jednog oka na drugo. Ručnik često ispirite u toploj vodi, kako bi uklonili bakterije, prljavštinu i kako bi ručnik cijelo vrijeme bio topao. Obrišite bebi uši, nos i cijelo lice, no nemojte brisati unutar uha. Svaki dio tijela detaljno obrišite, kako biste uklonili znoj i prljavštinu koja može na nježnoj bebinoj koži izazvati različite iritacije. Nikako nemojte zaboraviti područje iza ušiju.

 

Naravno, prilikom svakog mijenjanja pelene, potrebno je temeljito obrisati bebino međunožje, koje uključuje genitalije i stražnjicu. Za to su najbolje vlažne bebi maramice koje možete kupiti u svim trgovinama mješovitom robom te drogerijama, vrlo su nježne za bebinu kožu, ali čiste prljavštinu od fekalija.

 

Kako brišete bebine dijelove tijela mokrom krpom, tako ih i brišite sa suhom, kako bebi ne bi bilo hladno. Nakon što ste oprali bebu, koži možete premazati sa blagim losionom za bebe ili uljem za bebe, kako bi spriječili kožu od ljuštenja i isušivanja.

 

 

 

 

 

Prvo kupanje

 

Prvo kupanje preporuča se tek nakon što otpadne pupčana vrpca. Ako vam je ovo prvo dijete, možda će vas biti pomalo strah prvog kupanja, no morate ostati mirni kako biste mogli držati dijete dok se počne micati u kadi. U tim trenucima također preporučamo da zamolite još jednu osobu za pomoć. Za držanje mokrog i skliskog novorođenčeta potrebno je malo prakse i samopouzdanja, no ne brinite, nakon nekoliko kupanja, vi i vaše dijete ćete se priviknuti i uživati u druženju. Većina beba voli toplu vodu, pa će se većina njih nakon početnog oduševljenja smiriti i nakon kupanja zaspati.

 

U prostoriju u kojoj kupate bebu zagrijte na ugodnu temperaturu, pobrinite se da su u prostoriji zatvoreni prozori, da nema propuha niti bilo kakvog strujanja hladnog zraka. Također, tijekom prvih tjedana nakon rođenja beba, kupanje će vam biti mnogo lakše u kadici za bebe ili pak primjerice kuhinjskom sudoperu. Velika kada može vam biti vrlo nespretna za kupanje novorođenčeta, posebno ako još nemate toliko prakse u tome.

 

Koliko često kupati?

 

Bebu ne morate i možete kupati svaki dan, to je više stvar vašeg izbora, a svaki dan između kupanja, bebu možete brisati toplom krpom, baš kao i u prvim danima, prije nego što je otpala pupkovina. Bebu ipak treba kupati najmanje dva do tri puta na tjedan. S obzirom da je u Hrvatskoj voda većinom tvrda, dobro razmislite hoćete li bebu kupati baš svaki dan, jer bi moglo doći do isušivanja bebine kože. Osim toga nikako nemojte propustiti u vodu staviti posebnu kupku za bebe, koja njeguje bebinu kožu i ublažava isušivanje. S obzirom da su te kupke na bazi ulja, budite oprezni jer će beba zbog nje biti još skliskija za držanje.

 

 

 Još savjeta...

 

1. Operite ruke, pripremite sve potrebne stvari za kupku – spužvu, kupku za bebe, barem jedan ručnik, pelenu i odjeću.

 

2. Napunite kadicu za bebe i neku lavor toplom vodom, po prilici 13-ak centimetara, dovoljno da možete bebu staviti u vodu i da su joj ramena pod vodom.

 

3. Voda ne smije biti niti pretopla niti prehlada. Preporuča se temperatura od oko 37oC, a temperaturu možete izmjeriti s termometrom za vodu.

 

4. Kada ste napunili kadicu, donesite bebu, svucite ju, zamotajte u ručnik tako da glava bude slobodna i kako biste lakše oprali bebinu kosu i lice prije nego što ju pustite u vodu. Nakon toga, možete ju spustiti u vodu i brzo oprati ostatak tijela ako beba ne uživa u kupki. Ako pak uživa, nema razlog za pranje lica i kose izvan kadice. Pustite bebu da uživa u kupanju.

 

5. Operite bebine oči, uši, lice i vrat baš kako biste to učinili da brišete bebu ručnikom.

 

6. Držite bebu da joj je glava iznad vode, a njezinu glavu (i kosu ako ju ima) operite s laganim šamponom, pri tome koristeći mekani flanelni ručnik. Nakon toga dobro isperite i osušite glavu i kosu.

 

7. Ako je prije kupanja beba napunila pelenu s izmetom, prije nego što ju stavite u kadu, obrišite ju, kako fekalije ne biste prenosili u vodu.

 

8. Prilikom stavljanja bebe u vodu, stavite prvo noge, koristeći jednu ruku kako biste poduprli glavu i vrta.

 

9. Operite dijete s blagim bebi sapunom, pH neutralnim i bez mirisa ili pak u vodu dodajte bebi kupku.

 

10. Ako preferirate kupati dijete samo u vodi, ipak preporučamo da za područje prepona gdje cijelo vrijeme ima pelenu operete s blagim sapunom, jer dječje fekalije imaju veliki postotak masti, a sa sapunom ćete ih lakše ukloniti s djetetove kože.

 

11. Prilikom kupanja, možete koristiti ruke, spužvicu ili flanelni ručnik kako biste oprali bebu.

 

12. Dobro isperite bebu nakon što ju dignete iz kade, a dignite ju na način da s jednom rukom držite njezin vrat i glavu a druga ruka neka vam bude ispod stražnjice, s time da s palcem i kažiprstom držite bebu oko jedne noge u području prepona.

 

13. Nakon ispiranja, zamotajte bebu u ručnik s kapuljačom, obrišite ju, namažite područje prepona i genitalija hidratizirajućom kremom i stavite pelenu. Nakon toga, ponovno ju zamotajte u suhi ručnik ili deku, te desetak minuta grijte u svojem zagrljaju.

 

 

14. Nakon toga obucite bebu u čistu odjeću, zamotajte ju u meku i toplu deku i uspavajte.

 

15. Nikad ne ostavljajte bebu samu u kadici. Niti sekunde!

 

izvor: www.relax-forum.com

mojabebica @ 07:59 |Isključeno | Komentari: 0
Vaše dijete zna reći tek tri riječi, dok susjedov mali već priča kao veliki? Bez brige, svako dijete ima svoj vlastiti tempo usvajanja vještine govora. No istina je da mu u tom procesu možete itekako pomoći.

 

Sve započinje s prvim vrištanjem. Novorođenče svojim plačem i vriskom roditeljima poručuje da mu nešto treba. Brzo zaključi da je upravo to način kako da privuče pozornost na sebe i dobije ono što mu nedostaje. Ubrzo na licu roditelji primjećuju mimiku, a mama i tata su posebno ponosni kada im se dijete nevino nasmiješi. U početku su sva djeca na svijetu ista i komuniciraju sa svojom okolinom na isti način. Sa otprilike četiri mjeseca bebe se još ne mogu izraziti, no prepoznaju je li mama vesela ili tužna, a istraživanja su pokazala da počinju razlikovati priča li osoba s njima na njihovom materinom jeziku.

 

U devetom i dvanaestom mjesecu slijedi prvo izgovaranje slogova, a roditelji primjećuju kako dijete u igri sa zanimanjem gleda u loptu, a nakon toga u njih. Kao da želi pitati: "A kako se ovo zove?". Stručnjaci objašnjavaju da mališani žele da roditelji njima pričaju o svijetu koji ih okružuje, a upravo to su prvi koraci u svjesnoj komunikaciji. A nakon što izgovori svoje prve riječi, čini se kao da vaš bebač doslovce upija sve oko njega.

 

No dok postoje mali jezični geniji koji u dobi od deset mjeseci već razlikuju macu od psa, nekoj djeci je za to potrebno i do 21 mjesec. Razlike u razvoju vještine govora su posve normalne. Ne znači da će gore navedeni mališan uistinu postati genij, dok će dijete koje kasnije usvoji govor, biti manje inteligentno.

 

Stručnjaci naglašavaju da se roditelji, nakon 50-tak usvojenih djetetovih riječi, mališanu trebaju obraćati s jednostavnim rečenicama koje se sastoje od dvije riječi. Proširena komunikacija moguća je od djetetovog drugog rođendana. No čak 20 posto djece ni tada nije sposobno razviti govor. Polovica te djece razvija se posve normalno. S vremenom će usvojiti govornu vještinu i nadoknaditi "propušteno".

Ako pak uistinu postoje problemi u govoru, većina roditelja osjeti da se njihovo dijete ne razvija posve normalno. Često nam u tome mogu pomoći prijatelji i obitelj. Ako nitko osim vas ne razumije govor vašeg djeteta možda mu je potrebna stručnja pomoć. U slučaju bilo kakvih sumnji, obratite se svom pedijatru.

 

Kako biste pomogli svoj djetetu u savladavanju vještine govora, donosimo savjete stručnjaka.

 

 

Pričanje

Jedan od najvažnijih savjeta je da sami puno pričate. Čovjek naime, prvenstveno savladava vještinu govora od drugih. Mališanu je zanimljivo da mu mama priča dok ga hrani, presvlači i pere. Iskoristite svaku priliku kako biste pričali svojoj bebi.

 

Čitanje

Knjige i priče djeci otvaraju jedan posve novi svijet. Nemojte svoje dijete ostaviti ispred televizije uz neku dječju emisiju ili crtić. Njima je puno zanimljivije slušati bakinu priču ili slušati mamu kako tumači slikovnicu. Uz to će mnogo više naučiti jer u pitanju nije jednostrana komunikacija.

 

Pjevanje

Govor je informacija, ali isto tako i melodija i ritam. Okružite svoje dijete ugodnom glazbom, pjevajte mu uspavanke i učite ga dječjim pjesmama.

 

Slušanje

Pričanje ima smisla, ako imamo osjećaj da je netko zainteresiran za ono što govorimo. A to vrijedi i kod mališana. Veoma je važno da slušate svoje dijete, bez obzira što po deseti put prepričava bajku za koju je čulo. Djeca koju roditelji pozorno slušaju, brže usvajaju vještinu govora.

 

Žvakanje

U nekim slučajevima je uzrok problema u govoru organske prirode. Primjerice, dijete koje stalno jede samo pire krumpir, manje vježba mišiće usta nego ono koje žvače i tvrđe namirnice.

 

Ispravljanje, ali samo indirektno

Tokom učenja, djeca često krivo izgovaraju neke riječi i mijenjaju njihovo značenje. Roditeljima je jasno što je dijete htjelo reći, no potrebno ga je ispraviti kako ne bi krivo usvojilo određene pojmove. Činite to indirektno jer u protivnom biste mogli stvarati frustracije. Umjesto da na djetetovu tvrdnju kako "će pojesti kolači" (zapravo želi reći da jede kolač), indirektno ga ispravite rečenicom poput "Ana jede kolač", umjesto "Krivo si to rekla..."

 

Imenovanje predmeta

Dijete je veoma znatiželjno kada počinje otkrivati svijet oko sebe. Kada primijetite da svojim prstićima upućuje na neki predmet ili vam uputi znatiželjni pogled, imenujte predmet koji mu je privukao pažnju.

 

M.D.

www.relax-forum.com

mojabebica @ 07:55 |Isključeno | Komentari: 0
Pod jastukom za bebu gotovo uvijek se misli na tradicionalni dugački pamukom čvrsto punjeni i prošiveni jastuk čija se presvlaka veže sprijeda i u kojem nosimo tek rođene bebe. Takav jastuk poznajemo iz rodilišta čak i ako ga nismo koristili. Novorođenče je u njemu zgodnije podignuti, držati i nositi i nije ga potrebno dodatno pokriti. Većina beba u ovakvom će jastuku provesti tek prvih par tjedana.

 

To je vrijeme kad su pokreti još sasvim ograničeni a sigurnost jako važna. Bilo da u jastuku bebu položimo blago na bok ili na leđa ona pokreće glavu, ručice i nožice, a pri tom neće pokretima ruku na lice navući pokrivač niti se otkriti. Bebu u jastuku možemo bez bojazni nasloniti na veći jastuk kako bi ležala u dobrodošlom povišenom položaju.

 

Ovakav «tradicionalni» jastuk za bebe još nisu potisnule druge moderne ležaljke koje mahom dođu na red kad beba dobije na težini i napuni mjesec ili dva. U krevetiću sasvim male bebe nikako nisu potrebni nikakvi drugi jastuci, ni mali ni veliki, kao ni igračke ili dekice i sl., jer svi su oni premekani i donose rizik od gušenja. 

 

Također, nisu poželjni ni moderni «kalupi» za spavanje koji bi bebu trebali zadržati u jednom određenom položaju spavanja – dospije li beba u neželjeni položaj licem prema podlozi pokreti su joj ograničeni a podloga često također premekana!

 

 

Kada djetetu treba dati jastuk ?

 

 

Djeci mlađoj od 2,5 god jastuk se ne preporučuje – oni još spavaju nemirno, bude se i mijenjaju položaj i zasigurno jedan dio noći provedu ležeći potrbuške ili sklupčani. Jastuk im zapravo nije potreban. Kada dijete počne veći dio noći spavati mirno ležeći na boku i kad to postane položaj u kojem najlakše utone u san treba imati jastuk koji će mu odgovarati visinom i koji ne smije biti premekan.

 

Za dijete odaberite mali i niski jastuk, po mogućnosti anatomski oblikovan kako bi se glava zaista lijepo ugnijezdila na jastuku. Koji ćete jastuk točno odabrati ovisi i o tome na kakvom madracu dijete spava. Površina jastuka mora biti udobno mekana ali jastuk ne smije tijekom noći «nestati» ispod glave, što je čest slučaj s jastucima od perja.

 

Prirodni materijali jastuka i jastučnice uvijek su bolji izbor od sintetičkih materijala. Sretno odabran i dobar jastuk djetetu postaje omiljen, navikne se i ne želi spavati bez njega, što je uvijek dobar znak. Između 7. i 10. god. dijete će trebati viši jastuk, ovisno o konstituciji i brzini rasta. Ni tada jastuk ne treba biti velik, optimalna je dimenzija od 35 ili 40 cm x 70 cm.

 

Učite djecu da im jastuk na kojem spavaju ne služi za igru i da ga ne nose s kreveta. Neka su im za igru pri ruci drugi mali jastuci. Dospije li jastuk na pod ili slično promijenite jastučnicu.

 

www.relax-forum.com

mojabebica @ 07:53 |Isključeno | Komentari: 0
U najranijem uzrastu, u prva tri meseca života, kada beba nije u stanju da čvrsto drži glavu, neophodno je da glava i vrat budu oslonjeni o dlan osobe koja je drži. Pri tom je guza u drugoj ruci i čitavo telo u horizontalnom položaju, dok su ruke i noge slobodne i nesputane u spontanim aktivnostima koje beba ima. Na ovaj način se beba drži čvrsto i u tom položaju se uzima iz kreveta i u njega spušta, a isto tako i pri kupanju.

 

Držanje tokom dojenja

Detetovo telo okrenuto je na jedan bok, stomak je okrenut prema majci, a glava leži sigurno u udubljenju majčine ruke (udubljenje lakta). Bradavica dojke nalazi se u visini detetovih usana, tako se izbegava pomeranje glave da bi je dete uhvatilo.

 

Posle hranjenja

Najpravilniji položaj u kojem će novorođenče lakše da podrigne jeste taj da se podigne uz pridržavanje, a njegova glavica se položi na majčino rame, uz laganu masažu po leđima.

 

Za vreme kupanja

Pre svega treba da zagrejete prostoriju u kojoj ćete kupati i presvlačiti dete. Temperatura bi trebalo da bude oko 24 stepena. Nakon što ste kadicu napunili vodom, treba proveriti temperaturu vode koja mora biti oko 37 stepeni. Sad možete početi s kupanjem, i to tako da pridržavate jednom rukom dete ispod pazuha s glavom naslonjenom na vašu podlakticu, dok ga drugom, slobodnom rukom perete.

 

Položaj za bebu od šest meseci

Kada beba napuni šest meseci, možete da je nosite u horizontalnom položaju, koji je posebno preporučljiv za decu koja ne spavaju na stomaku. Jednom rukom držite stomak bebe, a druga je ispod ramena tako da su detetove ruke i noge potpuno slobodne. Nošenje bebe na kuku često praktikuju majke koje su same u kući sa detetom koje je u uzrastu od šest do 12 meseci i već dobar deo dana provodi budno, a više neće da bude samo. Ovaj položaj odgovara majkama, ali ne i bebama jer je jedna ruka iza leđa onoga ko je drži i samim tim manje je u funkciji. Zato nemojte često da koristite ovaj položaj.

Posle devetog meseca beba može čak i da vežba dok je nosite. Jednom rukom držite detetov stomak, a drugom ispravljate kolena. Na taj način jačaju leđni mišići mališana.

 

Ne preterujte sa nošenjem!

Kada beba plače, mama i tata je ne ispuštaju iz ruku. Nošenje je u redu, jer na taj način razvijate međusobnu povezanost, ali ne treba da u tome preterujete. Bebi je neophodno da nesputano pomera ruke i noge, što ne može ako je stalno nosite. Druga loša posledica preranog i predugog nošenja u uspravnom položaju jeste preopterećenje leđnih mišića bebe koje dovodi do nepravilnog položaja kičma.

 

www.relax-forum.com

mojabebica @ 07:50 |Isključeno | Komentari: 0
Ponekad se i oni najjednostavniji savjeti mogu učiniti promjenu u cijelom procesu dojenja

 

Dojenje se čini vrlo lako samo na prvi pogled, no mnoge mlade majke neugodno se iznenade kada shvate da ono i nije toliko jednostavno koliko se čini. Brojne savjete saznat ćete iz literature, časopisa, od patronažne sestre, liječnika, prijatelja ili pak članova obitelji.

 

No, rijetko ćete na jednom mjestu saznati sve što se tiče dojenja, posebno u prvim danima majčinstva, kada proizvodnja mlijeka zaista počne i kada dolazi do prvih poteškoća prilikom dojenja. Zbog toga, svaki dobar savjet zlata je vrijedan, pa se nadamo da ćete upravo ovdje pronaći jedan ili više savjeta. Budite ustrajni u dojenju, jer majčino mlijeko je ipak najzdravije.

 

Dojenje i mali trikovi

 

Ponekad se i oni najjednostavniji savjeti mogu učiniti promjenu u cijelom procesu dojenja. Ako osjećate neugodnu popunjenost dojki prije dojenja, lagano istisnite mlijeko rukom, tako da prstima lagano pritišćete dojku ispod i iznad areole, jer ćete tako smanjiti pritisak u dojkama i olakšati djetetu hvatanje bradavice. Osim toga miris mlijeka koje je vašem djetetu vrlo poznato, će ga potaknuti na sisanje.

 

Topao vlažan oblog pomoći će dojkama da otpuste mlijeko, ako su toliko pune da ono neće izlaziti. Pustite da oblozi stoje nekoliko minuta. Ili se pak okupajte u toplijoj vodi lagano masirajući dojke. Pumpica za izdajanje može učiniti veliku razliku koja će smanjiti napetost grudi. Osim toga, ako se bojite da možda nemate dovoljno mlijeka, dodatno izdajanje za vrijeme dojenja potaknut će proizvodnju mlijeka.

 

U 24 sata trebali biste dojiti između osam i 12 puta, bilo da se radilo o danu ili noći, jer ćete na taj način spriječiti nakupljanje prevelike količine mlijeka u dojkama i tako spriječiti moguće upale. Koliko god bilo teško, hranite dijete svaki puta kada za to pokaže interes.

 

Kako započeti s dojenjem?

 

Prilikom dojenja, nemojte previše utopljavati dijete, jer ako će djetetu biti previše vruće, prestati će sisati prije nego što je uzelo dovoljnu količinu mlijeka. Djetetovo tijelo prilikom hranjenja mora dodirivati vaše, tako da mu jednom rukom držite stražnjica, a da mu je glava s vaše unutrašnje strane lakta. Svoju drugu ruku stavite pod dojke, podražite donju djetetovu usnicu s bradavicom, jer će dijete odmah otvoriti usta. Približite ga k sebi kako bi dijete obuhvatilo cijelu ili barem većinu areole ustima.

 

Ako dijete trebate odvojiti od dojke, jednostavno povlačenje bradavice iz usta može biti itekako bolno. Umjesto toga nježno stavite mali prst između kutova djetetovih usta i kože bradavice, kako bi dijete prestalo sisati.

Naime, bebe imaju prirodan refleks sisanja i ako ih naglo prekinete u sisanju, čvršće će držati bradavicu.

 

Češnjak i dojenje

 

Znanstvenici su dokazali da bebe vole mlijeko „začinjeno“ češnjakom. Navodno, majke koje jedu dosta češnjaka tijekom dojenja imaju ukusnije mlijeko. Američka istraživanja su pokazala da bebe koje su sisale mlijeko čije su majke jele češnjak, dulje sisale i popile više mlijeka. Osim toga češnjak je dobar i za vaše zdravlje. Kako biste potakli proizvodnju mlijeka pijte jednu času bezalkoholnog piva na dan, jer kvasac koji se nalazi u pivu povisuje razinu hormona prolaktina, koji potiče proizvodnju mlijeka.

 

 

Bolovi i oteknuća

 

Bolne bradavice mogu zaista zadavati mnogo problema prilikom dojenja, do te mjere da mnoge majke čak u potpunosti prestaju dojiti i odlučuju se na bočicu. Na kraju, kod većine žena ustrajnost se isplati. Ako vas jedna bradavica jako boli, ponudite djetetu drugu dojku. Ako vam je lakše, izdajajte na pumpicu drugu dojku dok se bradavica barem malo ne oporavi.

 

Između hranjenja stavljajte hladne obloge kako biste smanjili oteknuće i bol. Ako su vam bradavice ispucale i osjetljive, ostavite ih da se same osuše na zraku nakon hranjenja. Osim toga vlastiti mlijekom možete ubrzati njihov oporavak. Kada vam se bradavice osuše, istisnite nekoliko kapljica mlijeka i namažite bradavice. Također, za brzo zacjeljenje bradavica možete koristiti vitamin E, na način da iz kapsule iscijedite tekućinu po bradavicama. Možete bradavice premazati maslinovim uljem, uljem slatkog badema ili lanolinskom kremom.

 

Začepljenje žlijezda

 

Začepljeni mliječni kanali mogu prouzročiti mnogo poteškoća, a čim primijetite i najmanje kvržice odmah reagirajte. Legnite u toplu vodu ili se polijevajte tušem, stavite sapun na zahvaćeno područje (izbjegavajte sapunati bradavice zbog isušivanja) i širokim češljem lagano prelazite preko tog područja masirajući. To će vam potaknuti protok mlijeka i pročišćenje kanalića.

 

Praznite dojke što je temeljitije moguće. Ako imate previše mlijeka obavezno se izdajajte. Također, nemojte propustiti masirati kvržice tijekom dojenja i izdajanja. Vrlo je važno da nosite grudnjake koji vam dobro pristaju. Premaleni grudnjak može izazvati blokadu mlijeka.

 

 

izvor: www.relax-forum.com

mojabebica @ 07:45 |Isključeno | Komentari: 0
subota, svibanj 26, 2012
Na vama je da odlučite koja strategija uspavljivanja odgovara vašoj obitelji. Ono s čime se morate „naoružati“ prije privikavanja djeteta na spavanje je strpljenje i upornost

beba

Zašto je spavanje kod djece tako veliki problem? Zbog čega se bude noću, samo su neka pitanja na koje bi brojni roditelji voljeli dobiti odgovor. Na žalost, vjerojatno nikada u potpunosti nećemo znati pravu istinu. Naravno tek rođena djeca se zbog gladi, pa i drugih razloga i poteškoća bude svakih nekoliko sati ili imaju problem sa spavanjem, ali kako vaše dijete raste, spavanje po noći bi se trebalo regulirati, što znači da bi bez buđenja trebali spavati barem 10 sati. Naime, nespavanje vašeg djeteta može uvelike utjecati na vaše psihičko i fizičko zdravlje, s obzirom da ćete i vi u tom slučaju biti neispavani, to će sigurno utjecati na vezu između vas i djeteta, te vas i vašeg partnera.

 

Postoje određene strategije koje možete primijetiti kada želite svoje dijete naviknuti da spava cijelu noć – od strategije da pustite dijete da se isplače i zaspi, do strategije zajedničkog spavanja. Na vama je da odlučite koja strategija odgovara vašoj obitelji. Ono s čime se morate „naoružati“ prije privikavanja djeteta na spavanje je strpljenje i upornost.

 

Problemi sa spavanjem – od šest tjedana do šest mjeseci

 

Ovo je taktika koju možete primijeniti za bebu stariju od šest tjedana. Hranjenje bebe tijekom dana neka bude živo, bučno i društveno, a noćna hranjenja neka budu tiha i nježna. Na taj način ćete pomoći bebi da nauči razliku između noći i dana.

 

Kada beba navrši šest tjedana dajte joj priliku da sama zaspi. Kada postane pospana, ali je još budna, stavite ju u krevetić. Neki stručnjaci savjetuju da ne ljuljate krevetić niti da ju uspavljujete dojenjem, jer će beba postati ovisna o tome. No, na vama je da odlučite što je za vas najbolje.

 

Stvorite rutinu s djetetom prije spavanja i neka ona bude kratka i jednostavna, primjerice – kupanje, pelena i pidžamica, hranjenje, kratka uspavanka. Sve to na kraju obavite u njezinoj sobi i krevetiću, kako bi ona stekla dojam da joj je lijepo na tom mjestu.

 

Kada ju stavite u krevet dajte joj neki predmet, kao što je plišana igračka, prekrivač, jastučić. Nije loša ideja da plišana igračka, jastuk ili što ste već odlučili staviti u krevetić ima vaš miris. Naime, bebe imaju posebno razvijen miris njuha, pa će vas moći namirisati. To je posebno dobro kada se probude, jer će ih vaš miris smiriti.

 

Pustite bebu da se isplače u krevetu, ali nemojte počinjati s tom praksom prije četiri ili pet mjeseci starosti. Ako počne plakati nakon što ste ju stavili u krevet, nemojte ju ostavljati samu, ali ju nemojte niti dizati iz kreveta. Lagano ju pomazite, utješite ju sa svojim smirenim glasom da je sve u redu ali da je vrijeme za spavanje. Budite nježni, ali odlučni. Čekajte jednu do dvije minute pored kreveta i ponovno ju ostavite. Ponavljajte istu stvar tako dugo dok ne zaspi, s time da produljujete vrijeme između posjeta sobi.

 

 

Ako želite da beba spava s vama u krevetu, lagano ju njišite i mazite, tako dugo dok ne zaspi. Pretvarajte se da spavate kako bi sama shvatila da je vrijeme za spavanje. I vi i vaš partner izmijenjujte se u uspavljivanju, kako bi se beba naviknula na oboje, pa niti jedan niti drugi nećete imati problema prilikom uspavljivanja. Kada će beba biti dovoljno stara da spava cijelu noć bez hranjenja tada će i vaš partner moći preuzeti ulogu tješitelja ako se beba probudi. Osim toga, kada shvati da neće dobiti hranu svaki puta kada se probudi, vjerojatno će se sve manje buditi i zahtijevati ju.

 

Ako se vaša beba budi u noći bez razloga, pokušajte utvrditi zašto – je li gladna, je li njena pelena puna, je li joj hladno, vruće, je li bolesna.

 

Ako vam se beba budi nakon što mislite da ste zadovoljili sve njezine potrebe, na žalost tu nema mnogo pomoći, posebno ako je beba mlađa od četiri mjeseca. Sve stvari koje smo vam rekli mogu vam pomoći, ali vi ćete sami morati naći vlastitu formulu, jer svako je dijete drugačije.

 

Zbog čega se bebe bude?

 

Bebe do tri mjeseca starosti imaju određene periode kada spavaju i kada su budne i ne razlikuju dan i noć, pa morate biti svjesni da u tih prvih nekoliko mjeseci nećete spavati dulje od nekoliko sati u komadu. No, gotovo od samog početka možete raditi na bebinim navikama, što će vam se sigurno isplatiti kasnije.

 

Ako beba zaspi za vrijeme hranjenja ili prilikom čuvanja na rukama, polegnite ju na mjesto koje ste pripremili za njezino spavanje tijekom dana – nekakvu nosiljku, košaru i sl. Ako je budna, potaknite ju da bude budna čim dulje, zabavljajući ju, pričajući joj. Jednom rječju, družite se s njom. Na taj način ćete ju naučiti da razlikuje vrijeme spavanja i vrijeme budnosti i naučit ćete da određeno mjesto povezuje sa spavanjem.

 

Tijekom prvih nekoliko tjedana nakon rođenja postoji mogućnost da ćete moći utješiti bebu mijenjanjem pelene, dok se drugima bebama ta aktivnost uopće neće sviđati. Također, postoji mogućnost da joj se premještanje njezinog krevetića s jedne pozicije na drugu neće svidjeti.

 

Pokušajte bebu utješiti s dudom varalicom ili plišanom igračkom, no isto tako morate biti svjesni da ako se beba probudi i ako ju neće moći naći da ćete se vjerojatno vratiti na početak problema. Nemojte bebu držati predugo budnom, jer previše umorna beba je nemoguća beba...

 

 

 

Problemi sa spavanjem – od šest do devet mjeseci

 

U toj dobi, čak i bebe koje prije nisu imale problema sa spavanjem mogu imati problema, a jedan od razloga je strah od razdvojenosti. Naime, u to vrijeme počinje se razvijati svijest usamljenosti i brige da ste ju ostavili i da se nećete vratiti. To je upravo povezano s razvojem mentalnih i fizičkih sposobnosti. U to vrijeme vaša beba će učiti sjediti, okretati se, puzati i podići samostalno na noge.

 

Ako se vaša beba počne buditi u tom razdoblju kako bi vježbala nove vještine, kao što je sjedenje, ustajanje i sl., morate ju također isto tako naučiti kako da ponovno legne. Ponavljajući tu rutinu, moći ćete ju ponovno uspavati.

Bebe mogu doživjeti nagli skok u razvoju, koji nije isti kao kao i skok u rastu koji se zna događati, pa joj dodatno hranjenje po noći neće pomoći. Baš suprotno, s nepotrebnim hranjenjem postoji mogućnost da će se problemi sa spavanjem povećati i prolongirati. Naime, ponovno će postati ovisna o hrani kako bi lakše zaspala.

 

Naravno, tu je još jedan „problem“ a to je rast prvih zubića. Ako vam se ne čini da je beba u bolovima, nastavite sa uobičajenom rutinom uspavljivanja, no ako ju bole desni, pokušajte joj olakšati bol s laganom masažom desni i dajte joj hladni predmet za grickanje. Ako vaša beba zaista ima problema s rastom zubića, dajte joj dječju dozu paracetamola.

 

Problemi sa spavanjem - od devet do 12 mjeseci

 

Vaša beba s toliko mjeseci je definitivno dovoljno velika da prespava cijelu noć, no postoji mogućnost da u to vrijeme mijenja navike spavanja po danu i možda još uvijek pati od straha razdvojenosti i usamljenosti. Budite spremni da promijenite svoju rutinu uspavljivanja kako beba raste. Pokušajte pomaknuti njezin popodnevni počinak, tako da ju stavite spavati ranije i da spava kraće nego prije. Držite se i dalje vaše rutine prije spavanja i nemojte odstupati od nje, makar će vas dijete svaki dan testirati.

 

Dajte bebi do znanja da kada je vrijeme za krevet, nema više pogovora. Ako pomaže, pet minuta prije spavanja uključite laganu i tihu muziku kako bi označili da došlo to vrijeme. Na taj način će beba imati dojam da naredba nije došla od vas, nego od nekog drugog izvora na koji ona niti malo ne može utjecati. Ostavite vrata od njezine sobe lagano otvorena tako da vas može čuti i da bude sigurna da ste u blizini i da ju niste napustili.

 

 

Kao što smo već spomenuli, nema univerzalnog lijeka za spavanje beba do godine dana života, no postoje određene stvari koje možete pokušati kako bi postigli željeni cilj. Ono što je najvažnije da nađete svoj recept, kako bi i bebi i sebi olakšali život i učinili ga ugodnijim.

 

izvor: www.relax-forum.com

mojabebica @ 14:59 |Isključeno | Komentari: 0
Iako rijetko, virus varičele tijekom trudnoće može prouzročiti komplikacije i za trudnicu i nerođenu bebu. Procjenjuje se da vodene kozice uzrokuju komplikacija za oko tri u 1.000 trudnoća.

 

Također je rijetko da dobijete vodene kozice u toku trudnoće. Većina trudnica koje dobiju vodene kozice će se oporaviti bez štetnih posljedica za bebu.

 

Kada je potrebno zatražiti liječnički savjet

 

Trebali biste tražiti savjet od svog liječnika opće prakse ili ginekologa odmah ako ste trudni i:

 

• mislite da imate vodene kozice, ili

 

• znate da niste imali vodene kozice, ili niste sigurni, a bili ste u blizini nekoga tko ima vodene kozice (čak i ako nemate osip ili druge simptome).

 

Također je potrebno kontaktirati liječnika odmah ako dobijete vodene kozice u roku od sedam dana od poroda.

 

Komplikacije koje mogu utjecati na trudnice

 

Imate veći rizik od razvoja komplikacija od varičela kada ste trudni, ako:

 

• ste pušač,

 

• patite od plućnih bolesti, kao što su bronhitis ili emfizem,

 

• uzimate steroide, ili ste uzimali steroide tijekom prethodna tri mjeseca, ili

 

• ako ste trudni više od 20 nedjelja.

 

Kod jedne od 10 trudnica koje obole od vodenih kozice razvije se pneumonija (upala pluća).Ostale rijetke komplikacije mogu uključivati upalu pojedinih dijelova tijela. Na primjer:

 

• mozga (encefalitis),

 

• jetre (hepatitis),

 

• srčanog mišića (miokarditis),

 

• bubrega (glomerulonefritis),

 

• slijepog crijeva,

 

• gušterače (pankreatitis).

 

Vrlo rijetko, komplikacije nastale uslijed oboljenja trudnica od vodenih kozica mogu biti fatalne.

 

Komplikacije koje mogu utjecati na nerođeno dijete

 

Postoji mali rizik da vodene kozice tijekom trudnoće mogu uzrokovati komplikacije za vaše nerođeno dijete. Ove komplikacije variraju, ovisno o tome koliko ste nedjelja trudni u trenutku infekcije vodenim kozicama.

 

Oboljenje od varičele u prvih 13 tjedana trudnoće ne povećava rizik od pobačaja.

 

Međutim, ako je nerođeno dijete zaraženo vodenim kozicama u prvih 20 tjedana trudnoće, postoji mali rizik od razvoja stanja koje se naziva fetalni varičela sindrom (FVS). Istraživanja su pokazala da je ovim sindromom pogođeno manje od 1% nerođene djece čije su majke imale vodene kozice tokom trudnoće. FVS može uzrokovati ozbiljne nedostatke. Na primjer:

 

• ožiljke na koži,

 

• devijacija oka, kao što je katarakta,

 

• skraćeni udovi,

 

• oštećenja mozga.

 

Komplikacije koje mogu utjecati na novorođenče

 

Ako dobijete vodene kozice, nakon 37. nedjelje trudnoće, beba može biti rođena sa vodenim kozicama. Rizik da se beba rodi nešto ranije (prijevremeno) je također neznatno povećan.

 

Ako dobijete vodene kozice sedam dana prije ili poslije poroda, beba može razviti teži oblik vodenih kozica.

 

Ako novorođenče dođe u dodir s vodenim kozicama, moguće je da se bolest razvije. U tom slučaju bit će potrebna liječnička pomoć. U vrlo malom broju slučajeva vodene kozice mogu biti fatalne

 

izvor: www.relax-forum.com

mojabebica @ 14:52 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, svibanj 23, 2012
Nije neobično to što o periodu trudnoće kolaju različite priče. To je ipak posebno stanje i prirodno je što svi žele da vas posavetuju. Ipak, da ne biste, možda najlepših devet meseci u životu, proveli u potpunoj panici, evo liste mitova o blagoslovenom stanju koje slobodno možete ignorisati:

trudnoca

1. Što gore mučnine - veća je verovatnoća da nosite devojčicu. Ne verujte u ovo, jednostavno nije tačno. Izmedju stepena mučnine i pola vaše bebe ne postoji nikakva "tajna veza".

 

2. Ako podignete ruke iznad ramena, bebi će se pupčana vrpca obmotati oko vrata. Ni ovo nije istina. Dok čekate bebu slobodno smete da okačite kaput na čiviluk. Garantujemo vam da beba neće imati problema zbog toga.

 

3. Izbegavajte spavanje na ledjima, ili, u drugoj, još strožoj formi: uvek spavajte na levoj strani. Dok ste u drugom stanju možete spavati u bilo kom položaju, sve dok je vama udobno beba se neće buniti.

 

4. Ne dirajte mačku kad čekate bebu. I ovo je jedan od rasprostranjenih mitova, ali bez osnova. Možete slobodno da mazite vašu ljubimicu do mile volje, samo se postarajte da mačji toalet čisti neko drugi.

 

5. Ne kupajte se u kadi dok čekate bebu. Još samo kad bi vam neko dao razumno objašnjenje za to… Kupajte se u kadi ako ste tako raspoloženi, ili se tuširajte, ili radite ono što vam u tom trenutku prija. Niste bolesni, samo čekate bebu!

 

6. Izbegavajte začinjenu hranu, ona može izazvati prevremeni porodjaj. Vrlo interesantno. Ako se pitate kakve veze ima hrana koju jedete sa porodjajem, mi ćemo vam reći – ama baš nikakve.

 

Dakle, kad malo bolje razmislite, svaka od ovih teza zvuči potpuno besmisleno. Pa, zašto biste ih onda shvatali ozbiljno, to što ćete dobiti bebu ne znači da gubite razum.

 

(MONDO)

mojabebica @ 17:34 |Isključeno | Komentari: 0
Dojenje je idealan način hranjenja deteta jer majčino mleko je detetova prirodna hrana koja sadrži sve potrebne sastojke u pravim razmerama u prvim mesecima života. Ali, kao i bilo koja nova veština, dojenje se mora naučiti i može vam se učiniti mnogo teže nego što ste očekivali. Ipak ne odustajte, jer dojenje je najbolja hrana za vaše dete, i za vas, a kad jednom to ustalite, može postati pravo zadovoljstvo.

 

Sisanje će izazvati reakciju koja vodi do oslobađanja hormona koji pomaže proizvodnju mleka u dojkama i refleks otpuštanja koji omogućuje mleku da prolazi kroz vaše dojke do bradavica.

Odmah nakon porođaja i nekoliko prvih dana, grudi stvaraju kolostrum, tečnost bogatu belančevinama i prepunu antitela. Nakon toga sledi nadolazak pravog mleka koje uvek izaziva da u dojkama osećate težinu i neugodnost. Neugodnost će nestati čim se dojenje ustali.

 

U prvoj fazi hranjenja deteta, iz dojke izlazi pred mleko, ono sadrži puno vode što može dosta utoliti žeđ. Nakon pred mleka sledi kalorično pravo mleko koje zadovoljava glad vašem detetu i pomaže mu da raste. Da biste bili sigurni da je vaše dete svaki put dobilo pravo mleko, trebate ga hraniti toliko dugo koliko ono želi iz jedne dojke pre nego mu ponudite drugu. Ako je vaše dete dovoljno sito nakon što je prestalo sisati iz jedne dojke, upamtite da sledeće hranjenje počnete sa drugom dojkom.

 

Vaše grudi stvaraju mleko kao odgovor na hranjenje deteta, pa što vaše dete više jede, vaše će dojke stvarati više mleka. Dopuštajući svom detetu da sisa toliko dugo koliko želi, omogućićete da se stvori potrebna količina mleka.

 

 

Položaji kod dojenja

 

Ležeći položaj 

 

Ovim položajem će većina mama krenuti u dojenje. Još u bolnici, kada ste umorni i kada vas možda boli rana od epiziotomije, bilo kada kasnije kad vam treba malo odmora, te naravno po noći, u ovom položaju se možete vrlo udobno namjestiti.

 

Lezite bočno, bebu također okrenite da leži bočno prema vama. Da odteretite kralježnicu, možete se poslužiti jastucima: jednim koji podupire leđa i drugim koji je ispod koljena gornje noge. I bebu možete iza leđa poduprijeti jastukom.

Ako npr. ležite na na desnom boku, onda desnom rukom možete privući bebu k sebi, a lijevom pridržavati i namjestiti dojku.

 

Položaj kolijevke 

 

To je najčešći položaj pri dojenju, pogotovo nakon što se mama i beba već usklade i malo ojačaju.

Sjedite uspravno, a bebu držite u svom naručju kao u kolijevci. Trebate imati dobar oslonac za leđa i ramena. Ako fotelja nije dobro oblikovana, stavite jastuk iza donjeg dijela leđa. Nemojte se savijati prema naprijed, jer tako opterećujete kralježnicu, ali niti prema nazad jer tako mlijeko sporije teče (osim u posebnim slučajevima kad majka ima jak mlaz mlijeka pa se mora malo nasloniti unazad da se beba ne zagrcava). Trebate imati i dobar oslonac za laktove kako teret bebe ne bi bio na vašoj ruci. Ruka na kojoj je beba bi trebala biti opuštena. Možete zbog toga staviti i jastuk u krilo, a na njega svoju ruku na kojoj je beba. Vrlo su zgodni «jastuci za dojenje» koji su u obliku slova 'U' savinuti oko vašeg trbuha pa istovremeno imate oslonac za laktove i oslonac za ruku na kojoj leži beba. Ponekad je zgodno ispod nogu na podu imati nešto, kako bi se koljena malo podignula.

 

Ako beba sisa npr. na desnoj dojci, položite je na svoju desnu ruku, glavu i leđa na podlakticu, a guzu na dlan. Lijevom rukom možete pridržavati dojku. Beba mora cijelim tijelom biti okrenuta prema vama (ne smije iskretati glavu), njezino uho, rame i bok u jednoj ravnini. Kad je pogledate, vidite je bočno. Bebina koljena moraju biti privučena tik do vas. Pazite na bebinu ručicu na kojoj leži da ne bude neugodno savinuta.

 

Unakrsni hvat u položaju kolijevke

 

Ovaj se položaj razlikuje od položaja kolijevke u tome da ruke zamijene uloge. Npr. kad beba sisa na desnoj dojci, onda leži na lijevoj ruci, guza i leđa na podlaktici, a glavica na vašem dlanu. Desnom rukom onda možete pridržavati i namještati dojku.

Na ovaj je način lakše namještati bebinu glavu i pravilno pridržavati dojku. Bolja je i preglednost. Zbog toga je taj položaj dobar kad još učite prihvaćanje dojke te za malene bebe. Kad beba dobro prihvati dojku, možete polagano zamijeniti ruke, jer je položaj kolijevke ugodniji za dulje dojenje.

 

Položaj nogometne lopte 

 

(ime je nastalo u SAD-u, misli se na američki nogomet u kojem se lopta drži ispod ruke)

 

U ovom položaju držite bebu sa strane ispod svoje nadlaktice. Slično kao u unakrsnom hvatu kolijevke, samo je beba pomaknuta na drugu dojku, trbuh i noge su joj pomaknuti bočno od vas. Ispod bebe bi trebao biti jastuk da joj nos bude u ravnini vaše bradavice.

U ovom je položaju jako dobra preglednost dojke i bebinih usta pa je dobar za učenje prihvaćanja dojke, te za malene i prijevremeno rođene bebe ili majke s većim dojkama. Dobar je i za bebe koje se vole savijati prema naprijed. Osim toga, ovaj položaj je koristan da bi se promijenio pritisak na bradavicu ako imate oštećenja, ili da bi se bolje ispraznili mliječni kanalići s vanjske strane dojke (prema bebinoj bradi).

 

Kako držati bebu

U svim položajima je važno da ste opušteni, imate dobar oslonac za leđa, ruke itd. jer ako dojenje krene u napetom položaju, morate tako ostati naprimjer sljedećih 20 minuta pa će vam biti sve teže i teže.

 

Nadalje, važno je da je beba dovoljno blizu dojke. Bebu se može podbočiti jastucima ako je potrebno. Ne smije se vući samo bebina glava prema dojci, nego cijela beba, i to okrenuta i glavom i prsima i trbuhom prema mami.

Dobro je mijenjati položaje, pogotovo u prvim mjesecima, jer svaki položaj uzrokuje drugačiji pritisak na bradavicu te se mijenja i intenzitet izvlačenja mlijeka iz pojedinih mliječnih kanala pa se smanjuje opasnost od začepljenja.

 

www.diskusije.net

roda.hr

 

mojabebica @ 17:31 |Isključeno | Komentari: 0
Epiziotomija je hirurški način da se međica (deo tkiva između vagine i analnog otvora) zaštiti od nekontrolisanog pucanja. Babica koja vas porađa, u trenutku pritiska glavice na tkivo međice procenjuje da li će uspeti da zaštiti međicu, i ako ne, onda se pravi epiziotomija. Rez na koži i potkožnom tkivu se pravi u dužini od nekoliko centimetara koso i prema napolje.

Nakon porođaja, kada se odlubi i posteljica, pravi se pregled grlića materice, vagine i međice i epiziotomija ušiva.

 

Da li ću dobiti anesteziju pri pravljenju epiziotomije?

Ne. Naleganje glavice na predeo tkiva međice pri izlasku deteta izvrši jak pritisak na nervne završetke u međici, tako da se trenutak pravljenja reza ni ne oseti u odnosu na izlazak glavice bebe.

 

Da li treba da idem na skidanje konaca nakon epiziotomije?

Ne, po pravilu se epiziotomija šije koncima koji se spontano resorbuju nakon desetak dana. Ukoliko vam se nekoliko dana nakon porođaja pojavi končić u vagini, nemojte se uplašiti, to konac polako popušta i počinje da se resorbuje.

 

Ako primetim da se šav epiziotomije malo raslojio, da li treba da se javim lekaru?

Normalno je da posle par dana konac popusti, delom zbog toga što se smanjuje otok tkiva u toj regiji, delom zbog popuštanja zatezne snage konca. Čak i minimalno raslojavanje ivica epiziotomije nije razlog za strah.

Ukoliko se, međutim, pojavi krvarenje, veći otok, bol ili se ivice epiziotomije rasloje preko jednog centimetra, potrebno je javiti se lekaru.

 

Koliko treba rani da zaraste i kakav je oporavak?

Epiziotomnoj rani treba 7 do 10 dana da zaraste. Za to vreme osećaćete blagi bol na tom mestu. Odmah posle porođaja najbolje je da se odmorite i da ne ustajate iz kreveta par sati – rana počinje da zarasta odprilke nakon osam sati.

U prvih par nedelja najbolje bi blo da isključivo ležite: da ne sedite i da se što manje krećete čak iako se dobro osećate. U tih prvih par nedelja nikako nemojte da dižete nešto teško (starije dete) niti da radite neke zamarajuće poslove.

 

Kako da negujem ranu od epiziotomije?

Najbolja nega rane od epiziotomije je sušenje. Dakle, nikako nemojte da oblačite gaćice (ako je to baš neophodno onda navucite specijalne mrežaste) i držite vaginu i ranu što više izloženu vazduhom. Dok ležite stavite podlogu ispod sebe kako bi ona upijala krv a ne uložak. Natopljen uložak ni slučajno ne treba da vam stoji na rani. Ranu od epiziotomije ispirajte tropostotnim hidrogenom, a zatim povidon jodom.

U prvih par nedelja izbegavajte korišćenje bilo kakvih kozmetičkih preparata u predelu vagine i prepona, a kupanje u toploj kupki ostavite za kasnije. Što češće radite vežbe za međicu: stezanje i opuštanje mišića kao kod mokrenja.

 www.diskusije.net

/Bebac/

mojabebica @ 17:24 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 7, 2012
Izrastanje prvih zubića je jedna od nezaboravnih prekretnica u prvoj godini života vaše bebe. Obično se prvi zubići pojavljuju između četvrtog i osmog meseca ali na to, kao i na mnoge druge stvari, najviše utiče genetika. Ako ste vi ili vaš partner ranije ili kasnije dobili zubiće velika je verovatnoća da će ih u isto vreme dobiti i vaša beba.

beba

Bol uzrokovan izbijanjem zubića veoma varira od jedne bebe do druge; dok su neke uznemirene i razdražljive zbog neugodnog oticanja i osetljivosti desni, na druge to nema nikakvog uticaja pa roditelji samo odjednom primete da se nešto beli u bebinim ustima. Sakupili smo na jedno mesto spisak najčešćíh simptoma izrastanja zuba kao i proverene načine da pomognete vašoj bebi ukoliko simptomi postanu neprijatni.

 

Simptomi izrastanja zubića

 

Najčešći simpotmi su:

 

Balavljenje

Kašljanje

Simptomi kao kod prehlade

Blago povišena temperatura

 

Loše spavanje

Osip na bradi

Trljanje obraza i potezanje uveta

Griženje

Dijareja

 

10 načina da ublažite bolove

 

Ogrlica od ćilibara

 

Ogrlica od ćilibara je za nošenje ne za žvakanje! Ćilibar (smola, ne kamen) je poznati prirodni analgetik protiv upala, infekcija i bolesti respiratornih organa. Kada se stavi na kožu, perle ćilibara ispuštaju ulja (sucinitska kiselina) koja koža upija i propušta u krvotok. Istraživanje je pokazalo da ćilibrska kiselina smanjuje balavljenje, ublažava crvenilo, upalu desni i ima smirujuće, analgetsko, anti temperaturno dejstvo. Najviše se preporučuju ogrlice od Balitčkog ćilibara.

 

Hladna rukavica za kupanje

 

Pokvasite čistu rukavicu u hladnoj vodi i stavite je u frižider na 30 minuta. Jako hladna, pomalo hrskava rukavica predstavlja veliko olakšanje, a i malo zabave, za decu kojima niču zubići. Obavezno je operite pre upotrebe iako je nova. Rukavica je bolja alternativa gumenim ili plastičnim prstenovima koji mogu da se polome i da tečnost iznutra iscuri.

 

Čisti prsti

 

Deca najviše vole da grizu čiste prste svojih roditelja jer to stvara dovoljan protiv pritisak na natečene desni što njima jako prija. Međutim vodite računa, iako vaša beba uopšte nema zube, njeni desni mogu da oštete nežnu kožu! Ne dozvolite bebi da se suviše zanese u griženju jer bi mogli da zaradite ranice na rukama.

 

Gel za desni

 

 

 

Gel pruža malo olakšanje za mekane desni beba koje su starije od dva meseca. On je odlično rešenje za bebe koje se jako muče sa zubićima jer ima aktivne sastojke koji umrtvljuju deo gde se gel nanese.

 

Dvopek

 

Dvopek je dobar samo za bebe koje su dovoljno stare da jedu čvrstu hranu. On je suv i hrskav i stvara preko potreban pritisak na natečene desni.

 

Hladna hrana

 

Hladna hrana je i ukusna i pruža olakšanje deci kada im rastu zubići. Ako vaše dete nije dovljno staro da žvaće domaće smrznute kocke od voća, dobro rashladite voće i njime ga hranite. Tako ćete izbeći moguće zagrcavanje deteta.

 

Tiketica i šuška

 

Ovo je nešto novo i zanimljivo što smo pronašli u web shopu Kikebu (www.kikebu.co.rs): dve vrste 100% bezbednih pamučnih krpica. One služe i za više od grickanja, pomažu bebi i kod prvih refleksa hvatanja i stiskanja. Šuska je veselih boja i pravi šuškavi zvuk kada je beba stiska u rukama i grize zubićima dok tiketici sa svih strana štrče etikete različitih dimenzija. Videćete da će beba nekako uvek voleti baš njih da vuče i grize kad joj niču zubići.

 

 Masaža upaljenih desni

 

Čistim prstom ili zadnjim delom ohlađene kašike trljajte upaljene desni dok ne stvorite dovoljan pritisak da beba ne oseća veliki bol.

 

Čišćenje gazom

 

Desni iz kojih niču zubići su jako osetljivi i pokušaj da ih očistite može da uznemiri bebu. Umesto četkice koja može da bode upaljene tačke, koristite mekanu gazu. Na taj način, zubići će ostati biserno beli, a vi nećete dirati mekane desni.

 

Maženje

 

Ne treba potceniti moć maženja i nežnosti kad je u pitanju dečija borba sa bolom. Ponekad je malo više ljubavi, pažnje i nekoliko posebnih igara sve što je potrebno bebi da prevaziđe napetost.

 

Paracetamol ili ipobrufen

 

Ako vaša beba trpi velike bolove razmislite o lekovima koji će smanjiti bol i olakšati joj rast zubića. Obavezno se pre toga konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

 

Briga o zubićima

 

Ako dobro brinete o bebinim prvim biserno belim zubićima i učite je kako da sama brine o njima kako bude rasla, imaće divan osmeh celog života!

 

Treba čistiti usta i kad zubići još nisu nikli. Nakon što nahranite bebu nežno joj očistite usta nakvašenom maramicom namotanom oko vašeg prsta.

Počnite sa brigom o zubima čim se oni pojave. Iako će bebini prvi zubići da ispadnu podjednako su važni kao i oni stalni koji će doći na njihovo mesto.

Vodite računa o karijesu. Prvi znak loših zubića je promena boje. Najboji način da izbegnete pojavu karijesa je da nikada ne stavljate bebu u krevet sa flašicom mleka ili soka. Ako ona redovno zaspi sa flašicom, nikada neće oprati zubiće pre spavanja , što znači da slatko piće ( i mleko ima u sebi dosta šećera) nagriza zub satima. Ako već ne može da zaspi bez flašice ponudite joj vodu.

Dajte bebi vodu posle svakog obroka. Mala količina vode posle svakog jela će sprati većinu hrane sa bebinih zubića.

Potrebna je dovoljna količina fluora. Ako vaše dete ne pere zubiće pastom za zube koja sadrži hlor, trebalo bi da ga dobija dovoljno kroz vodu za piće. Hlor je izuzetno važan za sprečavanje karijesa, a to je glavni razlog zašto ga ima u vodi.

Vodite dete kod zubara. Većina roditelja pogrešno misli da prvi put kod zubara treba ići kad detetu ispadne zub ili kad krene u školu. U stvari, prva poseta zubaru treba da bude oko treće godine (osim ako nista primetili neki problem ili se dete žali na zubobolju), čak iako će samo sesti na veliku stolicu, otvoriti usta i primiti pohvale za divne zubiće!

Izvor: najboljamamnasvetu

 

 

mojabebica @ 16:54 |Isključeno | Komentari: 0
Kada dojenje ide dobro nekoliko meseci a onda beba odjednom prestane da sisa može se reći da je objavila „štrajk“ dojenju. Ovaj „štrajk“ ne mora da znači potpunu obustavu dojenja, neke bebe će sisati povremeno, neke će se više igrati na dojci ali neke će i u poptunosti odbiti mleko. Ovo odbijanje može da znači da vam beba pokušava staviti na znanje da nešto nije u redu, ali obično ne znači da je ona spremna da se odvikne od dojenja.

 

Neki od glavnih razloga „stupanja u štrajk“ su:

 

Bol u ustima zbog izrastanja zubića ili gljivična infekcija kao što je zapaljenje usta

Infekcije uva koja izaziva bol kod bebe kad sisa

Bol kod određene poze za dojenje, bilo zbog povrede na bebinom telu ili osetljivost zbog imunizacije

Uzrujanost zbog duge razdvojenosti od majke ili velika promena rutine

Odvlačenje pažnje dok sisa – interesuje je/ga sve oko sebe

Prehlada ili zapušen nosić koji otežavaju disanje tokom dojenja

Smanjena količina veštačkog mleka ili suvišna upotreba cucle

Odgovor na majčinu burnu reakciju ako ju je beba ugrizla

Uzrujanost jer čuje svađu ili grube glasove dok je dojite

Reakcija na stres, uzbuđenje

 

Ako vaša beba ne želi da je dojite, normalno je da se osećate frustrirano i uzrujano pogotovo ako beba nije srećna. Važno je da ne osećate krivicu ili da mislite da ste vi učinili nešto pogrešno. Imajte na umu da osećaj u grudima usled neredovnog dojenja može biti izuzetno neprijatan kako mleko nadolazi.

 

 

Šta možete da uradite?

 

Pokušajte da izmuzavate mleko u vreme kad bi obično dojili da bi izbegli nabreklost grudi i začepljenje mlečnih kanala.

Pokušajte neki drugi način hranjenja mlekom: kašičicom, šoljom ili pipetom za bebe.

Zapisujte kad su bebine pelene bile vlažne a kad prljave da biste znali da li dobija dovoljno mleka.

Nudite bebi i dalje da je dojite. Ako je beba nervozna, stanite i probajte opet kasnije. Možete da probate i kada spava ili kad je jako umorna.

Isprobajte različite poze za dojenje i nađite odgovarajuću.

Posvetite svu pažnju bebi, milujte je i tešite nežnim rečima.

Probajte da je dojite dok je ljuljuškate u tihoj sobi gde ništa neće da joj skreće pažnju.

Tražite pomoć!!

 

Ukoliko vaša beba neće da sisa tražite pomoć. Lekar može da je izmeri da vidite da li dobija dovoljno na težini.

 

 

Izvor:najboljamamanasvetu

 

 

mojabebica @ 16:52 |Isključeno | Komentari: 0
Da li je moguće razmaziti bebu?

 

 „Ako uzmem u naručje svoju bebu, svaki put kada zaplače, da li ću je razmaziti?“ pitanje je koje svaki novi roditelj mnogo puta postavlja. Ovom temom bavila su se mnoga istraživanja, pisane su čitave knjige i bezbroj članaka. Mišljenja su se promenila u odnosu na vreme naših roditelja. Saznajte koje odgovore daju eksperti i zašto je važno da na pravi način odgovorate na bebine potrebe.

 

Odgovor stručnjaka je jednosglasan: Ne, ne možete razmaziti svoju bebu! Ekspert za decu u razvoju Dr T. Berry Brazelton, kaže da je nemoguće razmaziti dete u toku prve godine njenog života.

 

Ipak, uprkos dokazima da beba ne može da se razmazi u ovom dobu, anketa je pokazala da mnogi roditelji još uvek veruju da se beba stalnim uzimanjem u naručje može razmaziti i „navići na ruke“. Prema anketi, 75% roditelja dece (uzrasta od 0 do 6 meseci), 64% baba i deda i 62% budućih roditelja, smatra da se beba starosti do 6 meseci može razmaziti.

 

Sve je počelo davne 1920. godine kada su stručnjaci govorili roditeljima da se moraju uzdržavati od podizanja i nošenja svoje bebe svaki put kada zaplače. Roditelji koji su uzimali svoju bebu u naručje svaki put kada zaplače, morali su da se suoče s tim da će im dete biti zavisno i nametljivo, smatrali su „stručnjaci“. Ne postoje naučni dokazi za ovu teoriju, i sve je bilo zasnovano na mišljenju, a ne na činjenicama. Iako su kasnija naučna istraživanja pokazala da je teorija pogrešna, ona se i dalje prenosi iz generacije u generaciju i još uvek utiče na većinu roditelja.

 

Važnost odgovora roditelja na detetov plač

 

Ispravan odgovor na bebine potrebe pomaže i utiče na emocionalnu sigurnost i nezavisnost deteta u kasnijem dobu.„Razmažena deca“ su naučila da koriste negativno ponašanje s ciljem da dobiju ono što žele. Ali, vaša beba je suviše mala da bi vam smetala ili vas namerno manipulisala. Kada beba plače, ona se vama obraća i pokušava da kaže da je gladna, da joj treba dodir, da su joj pelene mokre, da se ne oseća dobro.... Plač je njen jedini način komunikacije sa okolinom. Kada dosledno i na ispravan način odgovorite na njen plač i zadovoljite njenu potrebu, ona prima saznanje da ste baš vi ti koji joj pružate pouzdanost i sigurnost, i da vam može verovati. Svaki put kada je uzmete u naručje ona oseti tu povezanost sa vama i zna da je voljena. Pozitivan i ispravan odgovor roditelja na potrebe bebe, u toku prve godine života, pomaže detetu da u toku svog odrastanja postane mnogo tolerantnije i emocionalno sigurnije. Jednostavno rečeno, ona vama veruje. Osećajući sigurnost u roditelje ili staratelje, dete gradi svoje samopouzdanje, a kao razultat toga imate manje plačljivo i razdražljivo dete.

 

Adekvatan odgovor na potebe vaše bebe, onda kada ih ona izražava jedino plačem, je temelj za kasnije interesovanje deteta za nove stvari, razvoja samostalnosti, samouverenosti i nezavisnosti, jer ona zna da uvek može da se vrati vama, jer tu ima sigurnost i udobnost u svakom momentu.

Izvor:najboljamamanasvetu

 

mojabebica @ 16:50 |Isključeno | Komentari: 0
Odgovarajući na bebine potrebe vi produbljujete životni optimizam sa kojim ona dolazi na svet. Kroz vas i vaše ponašanje novorođenče doživljava okolinu koja ga okružuje.

 

Razmaženost

 

"Nemojte bebu mnogo da nosite, razmazićete je!"

 

"Pusti je da plače, nahranjena je, presvučena, šta joj još treba?"

 

"Vidiš da plače- pokušava da ti komanduje, ostavi je, neće joj ništa biti!"

 

Ovakve i slične "savete" ste do sada već nebrojeno puta čuli. Preterano maženje i paženje razmaziće vašu bebu - logika je na kojoj se zanivaju ove "dobronamerne" sugestije. A da li je to stvarno tako?

 

Umesto što ćete bebu na krajnje surov način puštati da se sama u krevecu uz plač smiri i uspava, uzmite je u naručje, pričajte joj i mazite. O problemu razmaženosti ne razmišljajte, jer kako tvrde psihijatri, ljubavlju se dete ne možete razmaziti.

 

Zadovoljavajući njegove potrebe za kontaktom i blizinom, nećete od njega stvoriti "čudovište" koje će jednoga dana vama manipulisati. Razmaženo dete nije ono koje je dobijalo suviše već, kako to iskustvo pokazuje, premalo ljubavi.

 

Plač je način na koji vaša beba pokušava nešto da vam saopšti. Nekada je u pitanju glad, nekada pospanost ili, pak, pelena koja joj smeta. Ali, plač može da bude i poziv na nežnost i ljubav. Zar tako nešto treba odbaciti?!

 

Mnogi "iskusni" roditelji smatraju da bebe plačem manipulišu, da pokušavaju da skrenu pažnju na sebe, a da iza toga ne postoje nikakve realne potrebe. Psiholozi tvrde sasvim drugačije: bebe ne umeju da glume, a kamoli da smišljaju razne "podle" malverzacije. Plakanje nije bebin proračun, već izraz njenih vrlo različitih potreba. Čak i beba od tri meseca može da ima socijalni nagon, želju za drugom osobom, društvom. A da ne govorimo o osećaju sigurnosti koji ima kada se nađe u maminom zagrljaju. Odgovarajući na bebine potrebe vi produbljujete životni optimizam sa kojim ona dolazi na svet. Kroz vas i vaše ponašanje novorođenče doživljava okolinu koja ga okružuje. Ako je podmireno i zadovoljno u svakom pogledu, ono će biti srećno i veselo. Zagrljajem i nošenjem vi ga nećete razmaziti, već mu pružiti dokaz dragocene ljubavi koja će zauvek ostati oslonac u njegovom životnom

samopouzdanju.

 

Zato, ne oklevajte, nosite svoju bebu kada god ona poželi. Pružajte joj ljubavi što više možete. Dodirom je nećete razmaziti, već je životno ohrabriti.

 

Neprilagodljivost

 

Možda ste baš vi roditelji bebe koja odbija sve što je nepoznato – nove stvari, ljude, hranu. Neke uznemiruje promena bilo koje vrste, čak i tako uobičajena kao što je izlazak iz kuće do kola. Ako vas takva situacija podseća na vašu bebu, nastojte da napravite dnevni raspred sa malo iznenađenja. Hranjenje, kupanje i odmor treba uvek da budu u isto vreme i na istom mestu, uz najmanja moguća odstupanja od rutine. Uvođenje novih ljudi i igračaka (i hrane, kada vaša beba bude za to spremna ) mora da bude postepeno. Na primer, stavite novu pokretnu igračku iznad krevetića samo na minut ili dva. Sklonite je i ubrzo ponovo vratite, ovaj put je ostavite koji minut duže. Nastavite da produžavate vreme izlaganja igračke dok ne vidite da je beba spremna da je prihvati i u njoj uživa. I druge nove igračke i predmete uvodite na isti način. Nepoznati ljudi, oni koje beba upoznaje, u početku neka samo borave sa bebom u istoj sobi, potom neka joj se obrate iz daljine, zatim neka komuniciraju sa bebom iz blizine, pre nego što pokušaju da uspostave fizički kontakt. Kasnije, kada uvedete čvrstu hranu, dodajte novu vrlo postepeno, počnite sa malom količinom i povećajte porciju tokom nedelju ili dve. Nemojte davati novu vrstu hrane pre nego što se beba potpuno navikne na jednu. Nastojte da izbegavate nepotrebne promene kada kupujete – neka nova bočica bude, ako je moguće, sa istom šarom i iste boje kao prethodna, kao i novu igračku za kolica, novi prekrivač za krevetić. Ako se neka stvar pohaba ili slomi, pokušajte da je zamenite identičnom ili sličnom.

 

Nošenje

 

One koji nikada nisu nosili malecnu bebu ovo iskustvo isprva može činiti vrlo nervoznim. Ali ono isto tako može i bebu učiniti nervoznom. Posle nekoliko meseci nežnih i bezbednih kretanja u tesnoj čauri materice, biti izvučen, nošen u vazduhu i spuštan naglo, može da predstavlja priličan šok. Pogotovo ako oslonac za glavu i vrat nije dovoljno siguran, ovo može da uzrokuje zastrašujući osećaj padanja kod bebe, i shodno tome, reakciju trzanja. Otud tehnike dobrog nošenja bebe nemaju za cilj samo da beba bude bezbedna, već i da se oseća bezbednom.

 

*Pre nego što uopšte i dodirnete svoju bebu, objavite joj svoje prisustvo glasom ili kontaktom očima.

 

*Dozvolite bebi da se prilagodi promeni oslonca, sa dušeka na ruke, tako što ćete podmetnuti ruke pod nju (jednu pod glavu i vrat, drugu pod zadnjicu) i držati tako nekoliko trenutaka pre nego što je zaista podignete.

 

*Podvucite ruku pod bebinu glavu i niz vrat, tako da vam ruka služi kao njihov oslonac, a da guza bude u šaci.

 

Drugom rukom pridržite noge, i podignite bebu nežno ka sebi, mazeći je pri tom. Ako se nagnete napred da joj se približite, smanjićete razdaljinu koju beba treba da pređe u vazduhu - i neprijatnost koja otud potiče.

 

*Kada je beba veća, može vam oboma biti prijatnije ako jednu ruku držite ispod nogu i zadnjice, a drugom pridržavate leđa, vrat i glavu (svojom šakom obuhvatite bebinu ruku, zglob neka je ispod glave).

 

*Neke bebe više vole da se, sve vreme ili ponekad, nose na ramenu. Bebu je lako podići na taj način s jednom rukom na zadnjici, a drugom ispod glave i vrata. Dok beba ne počne sama da drži glavu, moraćete da obezbedite oslonac. To se može učitniti i jednom rukom ako ušuškate bebinu guzu u krivinu lakta i podvučete ruku niz leđa, pri čemu šakom pridržavate glavu i vrat.

 

*Čak i prilično male bebe uživaju u tome da se nose licem ka spolja, tako da mogu da prate šta se dešava u svetu, a mnogim starijim bebama je to omiljeni položaj. Okrenite bebu ka spolja, držeći jednu ruku preko njenih grudi i priljubite je uz sebe, a drugom rukom pridržavajte je za guzu.

 

*Nošenje na kuku daje vam slobodu da koristite jednu ruku za poslove dok nosite veću bebu. (Izbegavajte ovaj način nošenja ako imate problema sa kičmom i krstima). Držite bebu pripijenu uz svoje telo jednom rukom, tako da joj je guza na vašem kuku.

izvor: svetusliciireci

mojabebica @ 16:47 |Isključeno | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 6, 2012
Šta izaziva porođaj?

Znamo dosta o porođaju, ali ne znamo šta ga tačno izaziva. Znamo da je fizička i emocionalna spremnost majke i bebe faktor koji uzrokuje promene u nivou hormona kod majke. Prostaglandini otvaraju i omekšavaju grlić, a oksitocin izaziva pravilne ritmičke kontrakcije koje šire grlić materice. Položaj bebe kao i vaše emotivno stanje i fizički položaj mogu da utiču na porođaj. Važno je da shvatite da svaki porođaj ima svoj tok sa periodima intenzivne aktivnosti, vrhuncima i periodima odmora u zavisnosti od okolnosti u kojima se odvija.

porod

Kad osetite jače kontrakcije, slične menstrualnim grčevima, možete pomisliti da je počeo prevremeni porođaj. Lekari i babice ove kontrakcije zove "lažni bolovi", i one igraju značajnu ulogu u početnom širenju i opuštanju. To je kao da se materica zagreva pred porođaj. Ove kontrakcije obično prestanu posle izvesnog vremena, mada ponekad mogu da traju satima. Kada ih osetite ustanite i šetajte, vidite da li se nastavljaju, da li intervali između kontrakcija postaju duži ili kraći.

 

Prvi znaci porođaja

Neki telesni znaci obaveštavaju vas da se porođaj približava. Kontrakcije zagrevanja mogu postati intenzivnije i češće. Možete imati proliv nekoliko dana pre ili na sam dan početka porođaja, na taj način se vaše telo prazni i priprema za porođaj. Iskusićete i prisustvo ogromne energije, i možda poželeti da kuvate, spremate kuću - neka vrsta instinkta gneždenja. Ali možete, takođe, odjednom poželiti da ne radite ništa.

 

Kako vaš cerviks počinje da se skraćuje i otvara, mali sluzavi čep koji ga zatvara izlazi napolje, obično ne u jednom delu već kao ružičasta sluz "krvava predstava", obojena krvlju iz puknutih kapilara koji su je držali prethodno pričvršćenu za cerviks. Mnoge žene nemaju ovu "predstavu". Druge je imaju i kroz rani i kroz aktivni porođaj.

 

Pucanje vodenjaka

Kako glava vaše bebe pritiska opne, u kojima se nalazi amnionska tečnost, one mogu da puknu. One najčešće pucaju tokom porođaja, a ređe ostaju netaknute do rođenja bebe. "Voda" može da se izlije napolje ili što je češće samo da kaplje. Opne su obično providne i bez mirisa a mogu biti i mlečne. Neke žene misle da mokre u gaćice. Najbolje je da proverite boju i pomirišete. Ako ne možete da zaustavite oticanje voljno verovatno se radi o amnionskoj tečnosti. Bez obzira koliko tečnosti iscuri, vaše telo je zamenjuje na svakih nekoliko sati. Ne postoji "suvo rađanje". Kada opna pukne porođaj će početi verovatno u razmaku od 12-24 časa, mada kod nekih žena tečnost curka i nekoliko dana ili čak nedelja pre. Nema jedinstvenog mišljenja šta treba da radite kad vodenjak pukne. Neki lekari kažu da treba odmah doći u bolnicu kako bi se sprečila infekcija. Neki od njih rutinski pospešuju porođaj nakon 24 časa ukoliko on nije prirodno počeo. Babice vam obično kažu da se opustite i da će porođaj uskoro početi. Ako vam pukne vodenjak iznenada možda želite da vaš lekar proveri spolja da li je bebina glava postavljena pravilno i da vidi da nije pupčana vrpca skliznula oko vrata bebe. Takođe, ako primetite braon ili zelene mrlje, recite to vašem lekaru, to znači da je mekonium (katranasti sadržaj u crevima vaše bebe) ispušten - što je obično, ali ne uvek znak da beba pati.

 

Kontrakcije, najčešći znak porođaja

Posle izvesnog vremena materica počinje da se kontrahuje redovno i jako. Isprva to može da liči na stomačne bolove, menstrualne grčeve, bol u leđima, povlačenje i opružanje u malom stomaku. Kod ranog porođaja, trudovi se javljaju u pravilnim razmacima od desetak minuta kao po satu ili mogu da budu neredovni, nepravilni, u širokim intervalima. Ako porođaj započne u toku dana, radite svakodnevne poslove, pogotovo ako je to vaše prvo dete, jer tada porođaj traje duže. Češće, porođaj započne noću kada ste opušteni. Dobro je odspavati još malo, ako možete.

 

 

Porođaj se deli u tri faze. Kada počnu da se javljaju redovni trudovi, beba počne da se spušta, a grlić materice se tanji i proširuje (otvara). Dužina trajanja i progres porođaja su različiti za svaku ženu, ali se kod svakog porođaja prepoznaju tri faze čije su osnovne karakteristike iste kod svakog porođaja.

 

FAZA 1

Ova faza deli se u tri podfaze i to: rani porođaj, aktivni porođaj i prelaznu fazu.

 

Rani porođaj:

Grlić materice počinje da se širi. Možete osetiti jake i redovne trudove koji traju 30-60 sekundi i pojavljuju se svakih 5 do 20 minuta. Možda ćete primetiti krvavi i sluzavi iscedak (tzv. čep). U ovoj fazi možete da budete nekoliko sati ili nekoliko dana (naročito za prvorotke). Ovu fazu možete provesti kod kuće ili u bilo kom okruženju u kome se osećate prijatno.

 

Aktivni porođaj:

Kontrakcije će postati jače, duže i bolnije. U većini slučajeva, nema mnogo vremena za opuštanje između trudova. Možete osetiti pritisak u donjem delu leđa. Ako niste do sada stigli u porodilište, sada je vreme da krenete. Grlić materice će se u ovoj fazi rastegnuti 7-8 centimetara.

 

Prelazna faza:

Prelazna faza porođaja traje od 30 minuta do dva sata. U ovoj fazi grlić materice će se otvoriti do 10 centimetara i bićete spremni za napinjanje. Bol će se postati intenzivniji i jači, a vreme između trudova će biti jako kratko. Ovo je najnapornija faza, ali srećom i najkraća, na kraju koje ćete osetiti jak nagon za napinjanjem. Na kraju ove faze, beba je spremna da ugleda svetlo dana.

 

FAZA 2:

U drugoj fazi porođaja, vaš cerviks je potpuno dilatiran (otvoren) i spreman za porođaj. Ovo je faza u kojoj ćete roditi bebu.

Druga faza može trajati kraće od 20 minuta ili čak do nekoliko sati (pogotovo za prvorotke). Možete osetiti pritisak na rektum, koji se javlja jer se bebina glava spušta prema vagini. Takođe, osetićete i jaku potrebu za napinjanjem. Ukoliko je apsolutno neophodno, doktor će uraditi epiziotomiju, mali rez kako bi se povećao vaginalni otvor (većini žena epiziotomija nije potrebna). Beba će proći kroz porođajni kanal i prvi put udahnuti vazduh! Kada je beba rođena, doktor će preseći pupčanu vrpcu.

 

Ovu fazu takođe sebi možete mnogo olakšati, a evo i kako:

•Ostanite fokusirani, pokušajte da se setite svega što ste čitali o porođaju.

•Dozvolite medicinskom osoblju da vam pomogne, i slušajte njihova uputstva.

•Slušajte svoje telo, napinjite se kada osetite nagon.

•Pokušajte da se opustite između kontrakcija, to će vam dati dodatnu snagu.

 

FAZA 3

Tokom treće faze, izbacuje se placenta. I dok vi gledate i mazite svoju tek rođenu bebicu, telo se priprema za ovu fazu. Kontrakcije za izbacivanje placente će početi 5 do 10 minuta nakon rođenja bebe. U ovoj fazi možda ćete se osećati pomalo neodlučno i umorno. Ipak, prikupite snagu jer izbacivanje placente traje samo 5-30 minuta.

 

Nakon pregleda mekih porođajnih puteva dolazi do započinjanja četvrte faze porođaja koja traje dva sata i tokom koje porodilja ostaje sa svojom bebom u porođajnoj sali. Porodilja je pod intenzivnim nadzorom osoblja porođajne sale. Po isteku vremena premešta se sa bebom na porođajno odeljenje. Nakon toga započinje period koji traje 6-8 nedelja i zove se puerperijum (babinje). Tu dolazi do vraćanja tkiva i organa u stanje koje je postojalo pre trudnoće. Bez obzira na način završetka porođaja (vaginaini porođaj ili carski rez) ovi procesi se odvijaju gotovo na isti način. U toj fazi porodiiji se ukazuje na prednosti prirodne ishrane i njenom značaju za novorođenče. Govori joj se o značaju genitalne higijene, U bolnici se ostaje 2-5 dana posle porođaja, zavisno od načina zavrsetka. U otpusnom pismu pacijentkinji se prepisuje eventualna terapija i zakazuje redovna kontrola.

 

izvor: www.diskusije.net

forum

mojabebica @ 06:43 |Isključeno | Komentari: 0
Probavni sistem vaše bebe nije u stanju da apsorbuje i svari čvrstu hranu sve dok nije barem tri meseca stara, tako da su jedini načini hranjenja preko dojenja ili upotrebom specijalnog mleka. Oko 6 meseca videćete da se vaša beba više ne zadovoljava hranjenjem putem dojenja ili specijalnog mleka, već počinje da iziskuje želju za pravom hranom . Od 4-5 meseci možete polako početi uvođenje čvrste hrane.

 

Kako uvesti čvrstu hranu

 

Uvek počnite sa jednom do dve supene kašike hrane. Postepeno povećavati količinu hrane u zavisnosti od apetita bebe. Ne uvodite vašoj bebi previše različitih ukusa u isto vreme. Uvedite jedan ukus i sačekajte najmanje 24 sata pre nego što dodate novi. Na ovaj način možete da identifikujete koje ukuse vaša beba voli a koje ne voli.

 

Izabrati vreme kada je beba gladna ali obratite pažnju da nije preterano gladna. Možete je sesti na krilo ili smestiti je u stolicu preko puta vas. Stavite lagano kašiku između usana vaše bebe, tako da ona može sama da proba da uvuče hranu u usta. Njena početna reakcija može biti da pljuje hranu nazad u kašiku. Ona može biti iznenađena na ukus i osećaj u početku, pa budite strpljivi i razgovarajte sa njom ohrabrujući je da jede.

 

Ona može ubrzo otkriti da uživa u ovom novom iskustvu. Ako pljuje hranu nazad u kašiku, sačekajte malo i gurnite joj kašiku ponovo među usne . Kada pojede jednu supenu kašiku obrišite joj usta i vratite se normalnom hranjenju .

 

Vrsta hrane

Možete da pripremite hranu sami ili koristite komercijalni brend hrane za bebe.Jednom kada se beba privikne na žitarice možete početi sa uvodjenje nove hrane . Kao što smo rekli za prvu bebinu čvrstu hranu, kašice od voća ili povrća isto tako i žitarice su idealni. Ne uvodite citrusno voće, pomorandže, paradajz, rib, belanca, spanać itd. Nikada ne dodavati so u hranu za bebe, jer i mala količina soli može da dovede do dehidratacije.

 

Pire krompir, šargarepa, brokoli, karfiol, bundeva, kukuruz i grašak su takodje dobri. Kašica od banane, kruške i jabuke ili sok od jabuke odgovaraju bebi takodje. Od ulja i masti, možete koristiti ulje za kuvanje, puter i margarin.

 

Iz svog iskustva ću vam reći da sam počela sa bebinih punih 5 meseci i nisam pogrešila. Beba je bila spremna, brzo je ukapirala šta treba da radi. Počela sam sa slanim kašicama, šargarepa je bila prva na meniu iz razloga što se bebe vrlo lako naviknu na bolji ukus. Voće je ukusnije i bebe ih bolje prihvate pa je često posle problem dati im npr krompir. Mnoge majke počinju sa pirinačnim žitaricama koje se mešaju sa vodom ili mlekom i to je takodje dobar početak. Na svakoj majci je da odluči sama kad će i sa čim početi da hrani svoju bebu.

 

Ne očekujte od bebe da će odmah prihvatiti kašiku, treba im vremena i vašeg strpljenja. Uvek imajte spremno mleko ako ne dojite u slučaju da beba počne da bude nestrpljiva i unervozi se.

 

 izvor: www.diskusije.net.

forum

mojabebica @ 06:40 |Isključeno | Komentari: 0
Carski rez je akušerska operacija kojom se kroz rezove na trbušnom zidu i donjem materičnom segmentu vrši ekstrakcija ploda u odmaklom stadijumu trudnoće i završava porođaj abdominalnim putem. Zbog svog značaja jedna je od najvažnijih operacija koja se izvodi u ginekologiji i akušerstvu. Poreklo termina carski rez je opskurno - pogrešno se dovodi u vezu sa Cezarom, a po svojoj etimologiji verovatno je latinskog porekla ( sectio = rezanje, caesareus = izrezan). U evropskoj medicini pominje se u XVI veku kada se operacija obavezno letalno završavala po ženu, XIX vek predstavlja prekretnicu zbog uvođenja principa asepse, a današnje modifikacije i principi rada zasnovani su na iskustvima iz XX veka.

 

Učestalost

Carski rez je jedna od deset najčešćih velikih operacija, sa osetnom razlikom u incidenciji između pojedinih regiona u svetu i između pojedinih bolničkih institucija. Faktori koji najviše doprinose učestalosti ove operacije su : distocije (neadekvatna materična aktivnost), prethodni carski rez, karlični stav ploda, fetalni distres (patnja), intrauterini zastoj rasta ploda, prenesena trudnoća, višeplodna trudnoća, kasni paritet, smanjena upotreba vakuuma i forcepsa, veća informisanost itd. Učestanost danas iznosi 10-25 % - na našoj klinici oko 14%.

 

Indikacije

Tradicionalna podela podrazumeva:

apsolutne indikacije

relativne indikacije

proširene indikacije

Apsolutne: Apsolutno sužena karlica, anomalije i genitalna oboljenja koja čine prepreku rađanju, poprečni položaj ploda, centralna placenta previa, preteča ruptura uterusa, teški slučajevi prevremenog odlubljivanja normalno usađene placente, teška preeklampsija-eklampsija, prethodni CR učinjen klasičnim medijalnim rezom, vulvovaginalni herpes.

 

Relativne: Feto-pelvična disproporcija, placenta previa lateralis, osteomalatična karlica, preeklampsija, intrauterini zastoj ploda, akutni fetalni distres, diabetes mellitus, blizanačka trudnoća sa nepovoljnim položajima ploda, primarna inercija uterusa, distonija, konizacija.

 

Proširene: Prevremeno odlubljivanje posteljice (manja povrsina), karlična prezentacija, defleksione prezentacije ploda i anomalije rotacije, ispadanje pupčanika, vasa praevia i velamentozna insercija pupčanika (na ovojima), ožiljak na materici, ankiloza karličnih zglobova, malformacije ploda, genito-urinarne fistule, rekto-vaginalne fistule, varikoziteti genitalija, izraženi šiljati kondilomi, psihoze, izvesne srčane bolesti, ablacija retine, tbc larinksa, hipertireoza, starost prvorotke preko 35 godina, infertilitet u anamnezi, raniji intrapartalni gubici itd. Može se reći kratko da je indikacija za CR: Distres (patnja) ploda, distres majke, prethodni CR i karlična prezentacija.

 

Kontraindikacije

Glavna kontraindikacija mogla bi biti nepostojanje indikacije koja bi bila prihvatljiva. U našoj zemlji CR se ne vrši na osnovu želje pacijentkinje niti ekipe koja vodi porođaj (razlozi komfora) vec na osnovu MEDICINSKI OPRAVDANE INDIKACIJE.

 

Operativna tehnika

Rez na trbuhu može biti:

medijalni (središnji)

paramedijalni

suprapubični (poprečni iznad simfize)

Medijalni rez je tehnički najlakši, može se produžiti i omogućava dobru preglednost trbušne duplje i brzu ekstrakciju ploda. Estetski je manje prihvatljiv i danas se koristi samo iz nužde (hitna stanja ili posebne indikacije).

Niski poprečni rez ( po Pfannenstielu) pravi se popreko na 2 cm iznad simfize. Kozmetička prednost ovog reza je očigledna tako da se većina CR-ova radi po ovom rezu Rez na materici može biti korporalni- klasični, istmiko-cervikalni, ekstraperitonealni. U našoj zemlji radi se horizontalni istmikocervikalni rez po Dorfleru.

 

Komplikacije

CR nije bezopasna operacija, ali je maternalni i fetalni morbiditet (oboljevanje) i mortalitet (smrtnost) mali. Po literaturi smatra se prihvatljivim maternalni mortalitet 1-2 / 1000 žena a najčešći uzroci smrti su: nezadovoljavajuća preoperativna priprema, pogrešna hirurška tehnika, komplikacije anestezije, krvavljenje, sepsa, peritonitis, plućna embolija, popuštanje srca, greške u određivanju krvnih grupa, neadekvatna antibiotska terapija itd. Vodeći uzroci smrti su: plućna embolija, kardiopulmonarni arest (zastoj), krvavljenje i sepsa. Postoperativne rane i kasne komplikacije su: krvavljenje, sepsa, ileus, oštećenje bubrega, trombophlebitis, urinarna infekcija, anemija, subinvolucija materice, endomyometritis, peritonitis, infekcija rane, popuštanje reza na uterusu (sava), mastitis, stres-ulkus, endometrioza na rezu i td. U sledećoj trudnoći češća je pojava placente praevie, popuštanje ožiljka na materici i ponovni CR i infertilitet. Najčešće komplikacije su: puerperalna sepsa, infekcija urinarnog trakta i infekcija rane.

 

Trudnoća posle CR-a

Trudnoća posle CR-a ima svoje specifičnosti. Ranije se savetavolo da pauza posle prve trudnoće završene CR-om bude tri godine, a danas je stav da je dovoljno 18 meseci. Postoje neki rizici koji prate ovakvu trudnoću : placenta praevia (posteljica koja prednjači) 15 puta je češća u ovim trudnoćama a u dva od tri slučaja se očekuje i placenta acreta (urasla).

 

Vaginalni porđjaj posle CR-a

Ranije važeće pravilo : jednom CR uvek CR više nije aktuelno. Činjenica je da ponovni CR čini više od jedne trećine svih CR-ova, a da će vaginalnim putem posle prethodnog CR-a roditi 18-44% žena ukoliko im se dopusti probni porođaj. Institucija konsultacije i lične odluke pacijenta o načinu završavanja porođaja nakon prethodnog CR-a ne postoji tako da odluku donosi ordinirajući lekar nezavisno od želje pacijenta. Podaci iz literature favorizuju vaginalni porođaj nakon CR-a , ali je zbog retkih ne veoma teških komplikacija koje prate ovakve porođaje jedini etički ispravan princip poštovanje svakog individualnog slučaja.

 

Zaključak

Do 50% pacijentkinja sa prethodnim CR može se uspešno poroditi vaginalnim putem. Zahvaljujući napretku perinatalne medicine, hirurgije, anestezije, transfuziologije i naravno farmaceutske industrije CR je danas bezbedan zahvat. Operacija je za majku i dete izuzetno korisna ako su indikacije pravilno postavljene. Sumnjive indikacije nisu od koristi pacijentkinji.

 

izvor: www.diskusije.net

forum

mojabebica @ 06:38 |Isključeno | Komentari: 0
Majke koje puše tokom trudnoće, izlažu decu većem riziku od psihotičnih simptoma u tinejdžerskim godinama, upozoravaju britanski stručnjaci. Na takav rezultat upućuju istraživanja obavljena na četiri britanska univerziteta u kojima je kod 6.356 dvanaestogodišnjaka proveravano eventualno postojanje psihotičnih simptoma kao što su halucinacije ili samoobmane, prenosi Rojters.

 

Oko 19 odsto majki testirane dece pušilo je za vreme trudnoće, a kod nešto preko 11 odsto ove dece (734) utvrđena su ili definitivni psihotični simptomi ili simptomi koji bude sumnju u postojanje psihoze.

Stenli Zamit, psihijatar sa Medicinskog fakulteta Kardifskog univerziteta i rukovodilac pomenute studije, kaže kako je utvrđeno da što su više majke pušile tokom trudnoće, to je bio veći rizik da se kod njihove deca u pubertetu razviju psihotični simptomi. Zamit je procenio da oko 20 odsto testirane dece, kod kojih su utvrđeni psihotični simptomi, ne bi patilo od njih da majke nisu pušile dok su ih nosile.

 

Nije ustanovljeno kako pušenje majki izaziva veću sklonost psihotičnim simptomima kod dece, ali britanski stručnjaci napominju da pomenuti porok verovatno negativno deluje na impulsivnost deteta, kao i na pažnju i kognitivne sposobnosti.

Mnoge ranije studije ukazivale su na štetnost pušenja tokom trudnoće za plod. Ono povećava rizik da novorođenče bude nedovoljne težine, da ima urođene srčane mane ili da bude žrtva iznenadne dečije smrti.

Procenjuje se da i pored takvih upozorenja 15 do 20 odsto britanskih trudnica i danas puši.

 

Utvrđeno je da i konzumiranje alkohola može da poveća rizik od psihotičnih simptoma kod dece, ali samo ukoliko majka tokom rane trudnoće pije više od 21 alkoholnog pića nedeljno.

Nekoliko majki testirane dece prijavilo je i kako su tokom trudnoće pušile marihuanu, ali nije ustanovljena veza između toga i eventualnih psihotičkih simptoma kod dece.

 

Izvor:  Blic.rs

mojabebica @ 06:34 |Isključeno | Komentari: 0
Jedno od najcescih "problema" u trudnoci je mucnina. Ja je nisam imala puno, ali manje - vise svakoj trudnici se desi, pa evo nekoliko jednostavnih mera koje mozete preduzeti da ublazite jutarnje mucnine i tako vise uzivate u svojoj trudnoci.

 

1. Jedite male, ceste obroke tokom dana tako da vam stomak nikad nije prazan. Nekim zenama su ugljeni hidrati najprivlacniji kad osecaju da im je muka, ali jedna studija je pokazala da visokoproteinska hrana bolje ublazava simptome.

 

2. Drzite jednostavne grickalice, kao sto su krekeri, pored kreveta. Kad se probudite, prvo gricnite nekoliko krekera pa se odmorite 20-30 minuta pre nego sto ustanete. To vam takodje moze pomoci ako se probudite u sred noci.

 

3. Kad smo vec kod toga, polako ustajanje ujutru moze takodje pomoci. Sedite na krevetu nekoliko minuta umesto da odmah skocite iz kreveta.

 

4. Izbegavajte masnu hranu, kojoj treba duze da se svari. Klonite se bogate, zacinjene, kisele i przene hrane, koja moze da iziritira vas digestivni sistem.

 

5. Pijte tecnost uglavnom izmedju obroka, pomalo a cesce. Ako puno povracate, probajte neko pice za sportiste koje sadrzi glukozu, soli, i kalijum da nadoknadite izgubljene elektrolite.

 

6. Topla ili pretrpana soba, miris parfema, voznja kolima isto mogu izazvati mucninu, pa biste trebali da ih izbegavate.

 

7. Mucnina moze da se pogorsa ako ste umorni, pa dajte sebi vremana da se odmorite i odremate ako mozete. Pogledajte film ili posetite prijatelja da olaksate stres i skrenete misli sa neprijatnosti.

 

8. Probajte djumbir, alternativni lek koji smiruje stomak. Narendajte malo svezeg djumbira u vrucu vodu da dobijete caj od djumbira.

 

 

/babycenter/

mojabebica @ 06:31 |Isključeno | Komentari: 0
Novorođenče

Kolostrum

 

Prva klopa koju dobija bebac kad se rodi je kolostrum. To je prvo majcino mleko u kom se nalaze antitela koja beba ne moze jos sama da proizvede i izuzetno hranljive materije. Kolostrum pomaze bebi da isprazni digestivni trakt od mekonijuma i prekomerne sluzi. Beba bi trebalo obavezno da sisa ovo mleko jer ne samo da je zdravo za nju vec ce tako podstaci mleko koje se nagomilava u vasim dojkama.

 

Kolicina

 

Prvi podoji su vrlo mali - oko pola kafene kasicice.

 

 

 Prvi mesec

 

Majcino ili adaptirano mleko

 

Preporucuje se da bebina ishrana do sestog meseca bude iskljucivo dojenje. Ako to nije moguce, bebe treba da jedu adaptirano vestacko mleko.

 

Kolicina:

 

U prvom mesecu beba bi trebalo da sisa na zahtev. To znaci da joj se da dojka (odosno flasica) kad god zaplace. U ovom periodu beba ce sisati izmedju 10 i 12 podoja. Do drugog meseca zivota bebe posisaju dnevno oko 400-900 ml mleka.

 

 

 

Od seste nedelje do drugog meseca

 

Ovo je period kada beba ustaljuje obroke i kada joj se ukida nocni podoj. Poslednji podoj treba da je u 23 casa. Beba preko dana treba da sisa na svaka tri sata.

 

Kolicina:

 

Do drugog meseca zivota bebe posisaju dnevno oko 400-900 ml mleka.

 

 

 

Od tri do cetiri meseca

 

Beba treba da se hrani iskljucivo majcinim odnosno adaptiranim mlekom. Ako beba sisa adaptirano mleko treba je pojiti prokuvanom vodom ili blagim cajem. Dojene bebe ne moraju obavezno da se poje.

 

Kolicina:

 

Beba u ovom uzrastu dnevno pojede od 700ml do 1,2l mleka.

 

 

 

Od pet do sest meseci

 

Ovo je period kada se bebi uvodi nova, ne mlecna hrana. Hrana se uvodi postepeno i u malim kolicinama – jedna do dve kasike dnevno. Uvek se uvodi samo jedna namirnica a navikavanje na nju traje od 3 do 7 dana. Prvo se bebi daju vocni sok i vocne kase. Kad je prihvatila voce bebi se daju kase od zitarica pa zatim kase od povrca i mladog mesa.

 

Kolicina:

 

Beba u ovom periodu moze da pojede u jednom obroku: 4 supene kasike zitarica, 30-60 ml soka, 2-6 supene kasike vocne kasice, 4-7 supene kasike povrcne kasice, 1 supenu kasiku mesa. Dnevna kolicina majcinog ili adaptiranog mleka koju posisaju je 750-900ml.

 

 

 

 

Od sedam do osam meseci

 

Detetu se u ovom periodu jos uvek lagano uvode razlicite namirnice ali se i kombinuju kasice od vec prihvacenih. Sada beba moze da proba teletinu, zumance i dzigericu. Zumance treba da bude dobro kuvano (5-7 minuta) i da se daje postepeno (1/8, ¼, ½ pa tek onda celo). Kada beba prihvati celo zumance ono se moze davati dva puta nedeljno u kombinaciji sa drugom hranom.

 

Sveze (zivo) zumance ni slucajno nemojte davati bebi!

 

Kolicina:

 

Beba u ovom perodu moze da pojede u jednom obroku: 4-6 supene kasike zitarica, 120ml soka, 6 supenih kasika vocne kasice, 7 supenih kasika kasice od povrca i 1 do 2 supene kasike mesa. Dnevna kolicina majcinog ili adaptiranog mleka koju bebe u ovom uzrastu posisaju je 500-750ml.

 

 

 

Od devet do deset meseci

 

U devetom mesecu bebi se uvodi dorucak. To moze da bude kacamak, popara, jogurt, sir, kiselo mleko, pavlaka sa crnim hlebom, griz... Parce hleba treba davati bebi u ruku kako bi „cesala“ desni jer joj sada rastu zubici.

Od desetog meseca beba moze da jede kuvanu ribu (pastrmku, oslic), corbe od pasulja, graska ili boranije.

 

Kolicina:

 

Beba u ovom perodu moze da pojede u jednom obroku: pola parceta hleba, 8-12 supenih kasika zitarica, 120 ml soka, 7-8 supenih kasika vocne kasice, 7-8 supenih kasika kasice od povrca i 3 do 4 supene kasike mesa. Dnevna kolicina majcinog ili adaptiranog mleka koju bebe u ovom uzrastu posisaju je 500-750ml.

 

 

Od jedanaest do dvanaest meseci

 

Sada se bebi moze davati sitno seckana hrana koju ona moze sama uzimati i jesti. Pocnite sa seckanim vocem (breskva, banana, jabuka). Beba ce rado sama prstima jesti i parcice hleba namazane pavlakom ili sirom. Takodje zgodni su i grasak, kukuruz secerac ali i sitni komadici mesa.

 

Kolicina:

 

Beba u ovom periodu moze da pojede u jednom obroku: pola parceta hleba, 8-12 supenih kasika zitarica, 120 ml soka, 8-9 supenih kasika voca, 8-9 supenih kasika kasice od povrca i 4-5 supene kasike mesa, jedno celo zumance. Dnevna kolicina majcinog ili adaptiranog mleka koju bebe u ovom uzrastu posisaju je 500-750ml.

 

 

 

Nakon prvog rodjendana

 

To je period kada beba prelazi na porodicni jelovnik s tim sto se bebin obrok ne soli i ne zacinjava. Sada beba moze da jede celo jaje – bilo kuvano, peceno ili u kajgani. Tek od prve godine zivota deca smeju da jedu med, limun, narandze i kivi.

 

I ne zaboravite: preporucuje se da beba jede majcino mleko 12 meseci!

 

 

izvor: www.diskusije.net    

forum

mojabebica @ 06:29 |Isključeno | Komentari: 0
četvrtak, svibanj 3, 2012
Povratak kući sa novorođenom bebom, naročito za žene koje su mame po prvi put, može biti vrlo stresan. Kada se tome dodaju i najrazličitiji saveti koji stižu sa raznoraznih strana nova mama moze da dođe u situaciju gde joj puca glava. Izdvojili smo za vas ono što stvarno treba da znate, a ostalo će doći samo od sebe.

 beba

Dojenje: hidrirajte svoj organizam

 

Tokom dojenja vrlo je važno da pijete dosta tečnosti i da održavate vaš organizam hidriranim. Ovo može da pomogne i samom pravljenju mleka. Neke mame osećaju strahovitu žeđ svaki put kada doje, što ih podseća na rehidrataciju. Čak i ako ne osećate ovakve simptome, koristite vreme za dojenje kao podsetnik da pijete dosta tešnosti i uvek popijte čašu vode.

 

Prevencija prehlada kod beba: ne tražite probleme

 

Nema ničeg lošeg da adekvatno obučenu bebicu izvedete iz kuće brzo posle porođaja, ali pametno bi bilo da birate gde vodite bebu. Mesta na kojima je velika gužva i manji zatvoreni prostori koji mogu biti ispunjeni i dimom su mesta na kojima možete sresti neželjene bakterije.

 

Umesto toga, šetnja na otvorenom će smanjiti verovatnoću da neko ko može biti bolestan na vašu bebu kašlje, kija ili je čak dira.

 

Vakcinacija: vodite evidenciju

 

Vodite dobru evidenciju o svakoj vakcini koju vaše dete primi, počevši od prvog dana. Verovatno zvuči kao da se podrazumeva i da, vaš pedijatar mora da upiše u kraton svaku vakcinu ali, u narednim godinama će vas mnogo puta pitati o tome koje vakcine je dete primilo. Ova informacija će vam biti potrebna za jaslice, za predškolsko, osnovnu školu, kada ste na putovanju itd. Čak bi i samo dete trebalo da zna ovaj podatak kada dovoljno poraste (pored onog čuvenog da li je i na šta alergično).

 

Poslušajte naš savet da ovaj podatak imate precizno i uredno dokumentovan, ili u dečijoj radosnici, među dokumentacijom poput Izvoda iz knjige rođenih i sl. ili čak i u kompjuteru, u elektronskoj formi. Videćete da će se to pokazati izuzetno korisnim.

 

Rano učenje: pričajte, pričajte

 

Neki roditelji se osećaju čudno i sami sebi su smešni kada pričaju sa bebama koje ne mogu da odgovore. Ali, imajte na umu da ovo nije isto kao kad slučajno pričate sami sa sobom. Pričajte bebi o svojim dnevnim planovima, čak i o aktivnostima koje zbog nje morate da obavljate, kao što je menjanje pelena i slično. Budite sigurni da beba sluša, upija i polako uči.

 

 

Bezbedan san

 

Igrajte na sigurno tako što ćete se pobrinuti da i vi i bilo ko drugi ko stavlja vašu bebu na spavanje, tom prilikom bebu polaže na leđa. Ovo je naročito važno u prvim danima i mesecima kada beba ne može da pomera glavu i vrat te polaganje na stomak može biti jako opasno.

 

Bez televizije do druge godine

 

Iznenađujuće je koliko roditelja postavlja svoju decu ispred televizora. Pedijatri širom sveta preporučuju da se deca ne izlažu bilo kakvim televizijskim emisijama ili slično pre druge godine. To uključuje i emisije koje su označene kao „edukativne“ za bebe i decu do 3 godine. Iako je za očekivanje da tate neće propustiti finalne utakmice a mame pojedine serije i slično, važno je napomenuti da je ovo mišljenje zasnovano na realnoj brizi. Bebama i maloj deci je potrebna pozitivna interakcija sa pravim, živim ljudskim bićima. Iako inače zauzetim roditeljima može biti zgodno, gledanje televizije za decu ispod dve godine je pasivno provođenje vremena.

 

Izvor:najboljamamanasvetu

 

mojabebica @ 16:27 |Isključeno | Komentari: 0
Jedva čekate da čujete prve reči iz tih slatkih ustašaca koja vas čine presrećnim samim tim što se smeškaju? Koliku li tek radost donosi kada to malo biće izgovori vaše ime! Iako nas je roditeljstvo naučilo da ne možemo da ubrzamo razvoj bebe i malog deteta ni korak pre nego što je ono spremno za neku narednu fazu razvoja, ipak postoje sitnice kojima možete da navedete vašeg mališana da proizvede neke smisaone zvukove.

Bebe uzrasta od 4 do 6 meseci počinju da koriste gugutanje i izgovaraju prve „reči“ od po dva sloga. Odraslima to može da izgleda kao reči “baba” ili “mama”. Bebe vokalizaciju koriste kao način da izraze svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Ovo su u stvari prvi koraci ka stvaranju veštine govora i izgovaranju prvih pravih reči. Od rođenja do trećeg meseca one izgovaraju vokale, od četvrtog do šestog meseca već mogu da ponavljaju isti konsonant pa to zvuči kao „bababa“ ili „dadada“, od šestog do devetog meseca se već javlja intenzivnije brbljanje sa većim brojem glasova, od desetog do dvanaestog meseca već možete da čujete priču na „bebećem“ jeziku, dok dete u uzrastu od desetog do osamnaestog meseca izgovara prave reči. Najčešće svoju prvu pravu reč beba izgovori oko prvog rođendana (možete li da zamislite lepši poklon za roditelje?).

Nestrpljivi roditelji bi da ubrzaju malo stvari, što je sasvim razumljivo. Podelićemo zato sa vama 9 jednostavnih saveta koji mogu da daju bebi baš onaj podstrek koji joj je potreban da bi izgovorila prve reči.

1.Upustite se u brbljanje sa bebom

 

Čak od prvog gugutanja možete slobodno da se upustite u brbljanje sa tim malim zavežljajem. Odgovorite na zvukove koje beba proizvodi, ali dajte i njoj priliku da uzvrati gugutanjem. Čak i u ovako malom uzrastu, beba će uskoro rzumeti da komunikacija podrazumeva davanje i uzimanje.

 

2.Pričajte svom malom čoveku

 

Pričanjem svom mališanu svakog dana, i to o bilo čemu što vam padne na pamet, će pomoći bebi da razvije svoj rečnik i prevaziđe bebeće brbljanje. Pažnja koju ponudite bebi sigurno neće biti zanemarena! Pričajte, dakle, do mile volje i uživajte u tome.

 

3.Odgovorite kad vas beba doziva plačem

 

Pre nego što razvije rečnik pravih reči ili bebećih zvukova vaša beba će koristiti plač da komunicira sa vama. Činjenica da vi odgovarate na njeno dozivanje plačom joj govori da je vi slušate dok ona komunicira sa vama. Kada naučite da razlikujete plač koji znači „Gladna sam!” od plača „Umorna sam, treba mi mama!”, svi će biti zadovoljniji i srećniji! Od skora na našem tržištu postoji i uređaj WhyCry koji vam može pomoći jer „tumači“ bebin plač prevodeći roditeljima šta im mališan plakanjem poručuje.

 

4.Ćaskajte sa bebom

 

Ponekad sitnice prave veliku razliku, posebno u komunikaciji, pa nema razloga da isto ne važi za komunikaciju sa bebom. Bilo da joj pričate kako ste upravo promenili pelenu, ili joj objašnjavate od čega joj spremate kašicu, te sitnice koje čuje od vas će joj pomoći da razume vezu između onoga o čemu se priča i šta se radi. Dodatni bonus je činjenica što će beba umeti da reaguje i pre nego što bude umela da verbalizuje svoja osećanja, odnosno izgovori reči.

 

5.Pevajte bebi pesmice

 

Čak i ako niste preterano muzikalni, zvuk stihova koji se ponavljaju će biti prava muzika za bebine uši. Uostalom, dečije pesmice ne zahtevaju veliki talenat, rima i ritam su veoma jednostavni, a ponavljanje reči u pesmi će biti prvi koraci ka tome da beba zapamti omiljenje reči.

 

 

 

6.Čitajte bebi kad god možete

 

Deca umeju da pokažu interesovanje za knjige mnogo ranije nego što biste pomislili. Pokušajte da čitate bebi neku knjigu kad god bude sedela mirno. Kao i kod pevanja pesmice, ponavljanje teksta priče će pomoći da beba izgradi svoju bazu reči.

 

7.Opišite bebi šta radi i šta ume da uradi

 

Bilo da beba pomera ručice ka vašem licu i pokušava da vas dohvati ili plače jer je umorna, pričajte joj šta radi jer joj upravo to može pomoći da sama lakše izrazi rečima šta oseća i želi kada bude spremna da priča. Takođe, beba će osećati da primećujete i brinete o tome šta ona radi.

 

8.Ponavljajte reči

 

Kako biste se na vreme pripremili za predškolski uzrast, bolje vam je da se na vreme naviknete na ponavljanje. Činjenica da ponavljate reči kojima se obraćate bebi će joj dati podstrek da ih i sama izgovori! Uostalom, stara latinska poslovica kaže da je ponavljanje majka mudrosti. Učenje prvih reči je samo jedna od životnih lekcija i za nju važi isto pravilo.

 

9.Ohrabrite svaki bebin pokušaj

 

Kada beba počne da brblja, čak i dok prve reči koje izgovori umeju da prepoznaju i prevedu samo mama i tata, odajte joj priznanje za trud i pomozite joj da razvije samopouzdanje i nastavi dalje putem usvajanja jezika.

 

Roditelji slobodno mogu da koriste sve ove aktivnosti kako bi podstakli bebu da „propriča“, ali imajte na umu ipak veoma važnu činjenicu - da se sve bebe razvijaju različito. Grafikoni normalnog razvoja i statistike su osmišljeni da ukažu samo na granice u okviru kojih možete očekivati napredovanje deteta. Iako ste verovatno najveći i najiskreniji navijač za sve uspehe svoje bebe, ne preterujte sa očekivanjima i insistiranjem; frustracija može samo da dovede do sporijeg razvoja. Zato, uživajte u bebećem gugutanju i brbljanju dok čekate prve reči jer vas kasnije čeka čitava oluja rečenica koju ne možete ni da zamislite!

 

Izvor:najboljamamanasvetu

 

mojabebica @ 16:25 |Isključeno | Komentari: 0
Mališani od rođenja pokušavaju da komuniciraju sa svetom i, naravno, pre svega sa mamom i tatom. Da biste bolje razumeli svog mališana, pročitajte savete britanskih stručnjaka koji će vam pomoći da jednostavnim aktivnostima pomognete mališanima da što bolje komuniciraju.

Podstičite bebu da proizvodi samoglasnike, tj. da proizvodi konsonante i vokale i da ih spaja, jer se tako dobija „m" i „a" - „ma"; „t" i „a" - „ta";"p" i „a" - „pa"...

- Ohrabrujte pokušaje uspostavljanja kontakta očima koji je povezan s govorom i imitaciju vokalizacije koristeći različite uzorke i emfraze. Kao primer možete da navedete povisivanje tona glasa kako biste pokrenuli pitanje:

- oponašajte smeh deteta i facijalnu ekspresiju (izraze lica)

- učite dete da oponaša radnje, na primer pljeskanje rukama, stiskanje usana kao da dajemo poljupce

- pričajte sa detetom dok ga kupate, hranite i oblačite. Opisujte šta radite, kuda idete, šta ćete raditi kada dođete na to mesto i koga i šta ćete videti

- učite dete da prepoznaje boje

- učite ga da prebroji neke stvari

- koristite gestove kao da mašete „pa-pa"

- podstičite onomatopeje, na primer izgovorite „vau-vau" i pokažite sliku psa, „mijau" - pokažite sliku mačke..., tako radite na audio-vizualnoj percepciji (glas - oko)

- podstičite pokušaj komunikacije

- čitajte detetu. Ponekad čitanje samo opisuje slike koje se nalaze u knjizi (slikovnici), tako da te slike prate pisane reči. Birajte knjige koje su pune boja, sa što većim slikama i koje nemaju puno detalja. Pitajte dete „Šta je ovo?" pa ga podstičite da imenuje i pokazuje poznate stvari u knjizi.

 

Izvor: blic

 

mojabebica @ 16:23 |Isključeno | Komentari: 0
Sa hladnim vremenom dolaze i prehlade pa zapušen nosić postaje čest izvor nelagodnosti. Prehlada otežava disanje kroz nos a samim tim i sisanje mleka/hranjenje. Sledi nervoza kod mališana koja se pojačava i u trenutku kada ono treba da zaspi. Kako pomoći bebici da prodiše?
Za oslobađanje nosića najbolje je koristiti fiziološki rastvor i aspirator za nos.
Kada treba koristiti pumpicu ili aspirator za nos?
 Kad je beba prehlađena ili joj je zapušen nos možete koristiti pumpicu za čišćenje nosa. Ovaj proces će bebi olakšati disanje, a samim tim će i bolje da jede i spava.
Kao dodatak pumpici potrebno vam je i nekoliko kapi fiziološkog rastvora koje će razrediti slinice pre nego što pristupite čišćenju nosića. Fiziološki rastvor možete da kupite u apoteci u velikom pakovanju ili u ampulicama od po 5ml. U prodaji je i morska voda u vidu ampulica i spreja koja predstavlja prirodnu alternativu.
Kako se koristi pumpica? 
Beba najverovatnije neće uživati u čišćenju nosa ali budite sigurni da proces nije bolan niti težak. Bolje je da pokušate pre hranjenja nego posle jer u slučaju da dete bljucne malo fiziološkog rastvora to radi pre jela.
Prvo položite bebu u krilo nogama prema vašem stomaku a glavicu spustite nežno između vaših kolena blago zabačenu unazad. Stavite po jednu ili dve kapi u svaku nozdrvu (ili prsnite jednom ili dvaput ako imate sprej) i pokušajte da zadržite glavu u tom položaju desetak sekundi. Obrišite pipetu nakon upotrebe.
Pritisnite pumpicu (ako je elektronska uključite je) kako biste napravili vakum, a zatim je nežno ubacite u nozdrvu. Lagano pustite kako biste skupili slinice. Izvadite pumpicu iz nosa i pritisnite je kako bi sve izašlo na maramicu. Obrišite i ponovite postupak sa drugom nozdrvom.
Ako je bebi nos i dalje zapušen posle 5-10 minuta, stavite ponovo kapi i još jednom primenite pumpicu. Nemojte koristiti pumpicu više od dva do tri puta na dan jer možete iritirati sluzokožu. Isto tako nemojte stavljati fiziološki rastvor duže od četiri dana za redom jer može doći do isušivanja nosa koje pogoršava stvari.
Imajte na umu da ceo proces treba da bude delikatan. Ako se vaša beba odupire previše može vam se desiti da u želji da što pre završite budete previše agresivni sa pumpicom, a to opet može dovesti do upale sluznice i pogoršanja celokupnog stanja. Ako je vaša beba uporno odoleva ostavite je i pokušajte ponovo malo kasnije.
Kako se čisti pumpica? 
Dobro očistite pumpicu po uputstvu proizvođača. Obično se to radi u toploj vodi sa malo blagog sapuna. Pritisnite pumpicu kako biste uvukli sapunjavu vodu unutra, dobro je protresite kako biste promućkali tečnost i dobro isperite. Najbolje ćete je isprati ponavljanjem procesa mućkanja čiste tople vode unutar pumpice. Okrenite je nadole i stavite u staklenu čašu da se osuši.
Izvor:najboljamamanasvetu


mojabebica @ 16:22 |Isključeno | Komentari: 0
Neprijatno iskustvo bolnih bradavica tokom dojenja bi sve mame volele da izbegnu. Pojava bola je česta jer je koža bradavice osetljiva i već tokom prvih podoja može da ispuca i počinje da boli dok beba sisa. Zapamtite, bol pri dojenju je prvi znak da beba nije pravilno uzela dojku. Na sreću, ovaj neprijatan bol relativno lako može da se ublaži i eliminiše, evo nekoliko jednostavnih saveta za mame koje se suočavaju sa njim.

 

Pre dojenja

 

Smestite se udobno i pokušajte da se opustite.

Blago masirajte grudi da biste ih opustili kako bi vašoj bebi bilo lakše da pravilno prihvati bradavicu.

Umirite grudi toplim mekanim peškirom.

Iscedite malo mleka blagim pritiskom prstiju na deo dojke iznad bradavice kako bi je beba lakše prihvatila u usta.

Ako vam je potrebno neko sredstvo protiv bola, posavetujte se sa lekarom ili pokušajte da ga sami ublažite stavljajući pakovanje leda na bolno mesto.

 

Tokom dojenja

 

Prvo ponudite bebi dojku koja vas manje boli – beba je na početku podoja gladna i može da vuče bradavicu pa početak dojenja može da bude neprijatan.

Proverite da li je beba pravilno uhvatila bradavicu i proverite njen položaj – pobrinite se da držite bebu tako da vam ne vuče bradavicu na dole tokom dojenja

Ako mislite da su bolne bradavice posledica načina na koji držite bebu slobodno isprobajte različte pozicije za dojenje. Mame nekad menjaju pozicije kako njihove bebe rastu da bi se prilagodile promeni u dužini i težini bebe.

Kada prekidate dojenje i odvajate bebu od dojke, odvojite bebina usta prstima umesto da je samo povučete (tako ćete povući i bradavicu i izazvati bol).

 

Nakon dojenja

 

Nakon svakog dojenja proverite da li je koža bradavica povređena.

Izmuzite malo mleka nakon dojenja i utrljajte ga na bradavicu. Pustite se same osuše na vazduhu.

Ne ostavljajtebra davice vlažnim – možete češće da menjate uloške za grudi i izbegavajte korišćenje onih sa plastičnom pozadinom.

Štitnici za bradavice će zaštiti nežne bradavice od kontakta sa odećom.

Izbegavajte korišćenje pumpice za izmuzavanje dok vas bradavice bole jer ovim možete da pogoršate problem.

 

Pomoć kod ispucalih bradavica

 

Ispucale bradavice se javljaju kao rezultat nepravilnog prihvatanja dojke. One jesu bolne, ali pokušajte da nastavite sa dojenjem bebe dok ih lečite, uz to da posebnu pažnju obratite na položaj bebe i njeno zahvatanje bradavice.

Vazduh je odličan lek za ispucale bradavice, pa nastojite da budu izložene vazduhu dovoljno dugo nakon svakog podoja.

Ako vas dojenje suviše boli, pokušajte da izmuzete mleko za 24 sata kako biste dali vremena bradavicama da se odmore i počnu da zarastaju.

Ukoliko morate da izmuzete mleko, učinite to ručno, izbegavajte korišćenje pumpice (može samo da pogorša bol).

Polako ponovo uvodite dojenje. Pokušajte da bebi ponudite kratke podoje tokom dana.

Ako zarastanje bradavica teče sporo ili je bol jako izražen, posavetujte se sa svojim lekarom.

Ako su vam bradvice često ispucale, bilo bi dobro da potražite stručan savet kako da prevaziđete probleme.

 

Izvor:najboljamamanasvetu

 

 

 

 

mojabebica @ 16:20 |Isključeno | Komentari: 0
Pre svakog podoja majka treba da opere ruke toplom vodom i sapunom. Da spremi svoju bebu na podoj. Da pripremi bradavicu tj. da opere sa vodom od soda bikarbone (100 g.prokuvane vode 1 kaf.kaš. soda b.b).U tu vodu staviti malo vate i stim oprati bradavicu. To je odjednom i prevencija za soor ili mlačac.

Važno je znati da u devetom mesecu trudnoće masiranjem priprema se dojka odnosno bradavica za podoj. Nakon kupanja u mlakoj vodi sa sapunom izmasirati bradavicu da privikne na podoje. U početku dojenja može se zapaziti da beba često zaspi na dojci, ne treba pustiti da spava probuditi i staviti u krevetac. Prilikom spavanja još više ovlaži bradavicu i dolazi do naprsline, pucanja, upala. Nekad se desi da odojče žvaće bradavicu, zato treba pratiti vreme podoja i ako je dovoljno sisalo podoj se prekida. Ima slučaja kada se dojka napuni sa mlekom a beba ne može da isprazni dojku, tada je dojka nabrekla i tvrda, bradavica se uvuče i bude bolna. Tada su potrebne tople kupke na dojku staviti termofor ili električni jastuk. Mlečni kanali se proširuju na dejstvo toplote i prohodnost mleka olakšano. Zatim dobro iscediti mleko manuelnom ekspresijom ili pumpicom.

U slučaju da dojku ne ispraznimo još više se upali, ispucana bradavica se inficira sa pljuvačkom deteta ili dolazi do akutnog mastitisa. Dojka je bolna, jako crvena, otečena. Majka je u temperaturi i malaksala. Tu je već potrebno antibiotsko lečenje.

 

Izvor:savetovalisezabebe.com

 

mojabebica @ 16:18 |Isključeno | Komentari: 0
Mlade roditelje najviše uznemiruje bebin plač, posebno ako mu ne znaju uzrok. Kad se trgnete u dva noću i shvatite da nesnosna buka dopire iz kreveca kraj vas, nemojte da paničite jer je plač nešto sasvim normalno. Beba po načinu na koji plače poručuje šta želi, tvrdi Prisila Danstan.

Ova Australijanka ima „fotografsko" pamćenje zvuka. Naučila je da se koristi njime za prepoznavanje tuđih raspoloženja po glasu, a nakon što je postala majka, otkrila je i šta različiti tipovi bebinog plača znače. Testiranja je sprovodila devet godina na 1.000 dece širom sveta, različitih rasa i kultura. Istraživanje je pokazalo da sve bebe do tri meseca starosti plaču na pet načina, a Danstan je od tada po svetu počela da otvara škole za podučavanje mladih majki.

- Bebine suze su refleksni odgovori na specifične situacije, a ako ih roditelj ne prepozna, dete vremenom prestane da plače na taj način. Važno je da se sluša bebin plač pre nego što počne histerični stadijum jer se tad često izmešaju različiti tipovi plača, pa ih roditelji teže prepoznaju - kaže Danstan.

Ako je gladna, beba će praviti grimasu sisanja, jezikom dodirivati vrh usta kao dok sisa i zato ispuštati zvuk „neh". Ukoliko plače uz zvuk „auh", znači da je pospana jer taj zvuk potiče od zevanja. Zvukom „heh" dok plače beba pokazuje da se ne oseća prijatno. Verovatno joj je pretoplo, prehladno ili joj treba promeniti pelenu. Dubok i dug zvuk koji pomalo liči na roktanje ukazuje na težinu u želucu. Bebin stomak je naduven i potrebno je da se olakša. Takav plač može da ukazuje i na grčeve.

Kratkim zvukom „eh" dok plače beba pokazuje da pokušava da istisne vazduh iz stomaka, odnosno da bi trebalo da podrigne. Dok to nastoji da ostvari, muči se uz učestali zvuk „eh".

Pored načina na koji plače, da biste utvrdili pravi razlog, obratite pažnju i na pokrete koje beba pravi tokom plača. Tako, ukoliko je beba umorna, plač može da zvuči alarmantno. Beba se ponekad bacaka, trlja ručicama lice i pravi grimase. Obično se smiri ako je uzmete ili je malo ljuljate u krevecu.

Previše buke i aktivnosti takođe može da izazove bebin plač. Ukoliko se stvari pogoršaju kad uzmete bebu u naručje i pogledate je u oči, možda je pod stresom. Ponekad pomaže lagana vožnja u kolicima ili kolima.

Takođe, upala uha može da izazove crvenilo na istoj strani lica i beba onda obično stalno trlja i vuče uho. Plač, crvene desni, kao i stalno stavljanje prstiju ili pesnice u usta ukazuju na tegobe izazvane rastom zubića. Od pomoći su specijalne kapi koje ublažavaju iritaciju i blago hlade.

 

Postepeno udaljavanje

Tehnika postepenog udaljavanja spada u metode kontrolisanog plača i za nju je potrebno oko mesec dana. Poenta je da se malo-pomalo fizički udaljavate od deteta, tako da mu na kraju niste potrebni da bi se uspavalo. Počnite tako što ćete mu pomoći da zaspi, ljuljajte ga, lezite kraj njega ili sedite pored kreveca. Onda, prestanite da ga ljuljate i umesto toga samo mu spustite ruku na stomačić. Nakon toga samo sedite pored kreveca. Sledeći put pomerite stolicu na metar, a onda do sredine sobe, a zatim sve dalje i dalje. Kad zaspi, ostanite u sobi još desetak minuta.

 

Izvor: PRESS

 

mojabebica @ 16:15 |Isključeno | Komentari: 0
Stomačni grčevi (infantilne kolike), predstavljaju bezazlenu i prolaznu pojavu kod beba u prvim mesecima nakon rođenja.

 

Javljaju se pod slikom epizoda plača, praćenih bolnom grimasom i crvenilom lica, savijanjem nogica uz trup, stenjanjem i blagom napetošću trbuha. Tegobe su najčešće i najizraženije u kasnim popodnevnim i večernjim časovima. Ponekad ih provocira obrok.

 

Infantilne kolike se obično pojavljuju nakon druge nedelje po rođenju i traju do kraja trećeg ili četvrtog meseca, a retko duže. Najizraženije su oko drugog meseca života. Infantilne kolike pogađaju 20-40% zdravih beba. Nešto su češće i izraženije kod nedonoščadi.

 

Infantilne kolike se dovode u vezu sa gutanjem vazduha i većim prisustvom vazduha u želucu i crevima. Hrana kao i gasovi dovode do rastezanja želuca i creva i time doprinose pojavi crevnih grčeva. Pouzdanu dijagnozu ovog stanja može postaviti samo pedijatar.

 

Pravilna ishrana ima važnu ulogu u otklanjanju i ublažavanju infantilnih kolika. Majčino mleko ima apsolutni prioritet u ishrani novorođenčeta i odojčeta. U stanjima gde prirodna ishrana nije moguća, odojčetu se daje adaptirana mlečna formula.

 

Tehnika hranjenja je veoma bitna. Dete se hrani u budnom stanju i sa lako podignutom glavicom. Ako je na veštačkoj ishrani, otvor na cucli ne sme biti ni suviše veliki ni mali.Nakon obroka treba nastojati da dete podrigne i tako izbaci višak vazduha koji je progutalo tokom hranjenja.

 

Pravih lekova za lečenje infantilnih kolika, za sada, nema. Preparati bazirani na ekstraktima kima, komorača, mirođije i anisa mogu biti od pomoći, te se koriste u tretmanu ovog stanja. Oni smanjuju intenzitet crevnih grčeva i time doprinose ublaženju tegoba kod deteta. Takođe pomažu i oslobađanje gasova iz debelog creva.

 

Aptamil Comfort 1

 

Aptamil Comfort 1 je visoko adaptirana formula, bez kazeina, namenjena za ishranu novorođenčadi i odojčadi do navršenih 6 meseci. Jedinstvena formula za olakšavanje digestivnih simptoma koji se javljaju u prvih nekoliko meseci života usled nezrelosti digestivnog sistema, slabije tolerancije proteina kravljeg mleka i blagog oblika nepotpunog varenja laktoze.

 

Hidrolizovani proteini surutke se lako vare i efikasni su u ublažavanju kolika. Nizak nivo laktoze takođe olakšavaju varenje i tako smanjuju nelagodnost u trbuhu, nadutost i grčeve.

 

Hidrolizovani proteini daju bržu pasažu i mekše stolice. Jedinstvena mešavina masti sa ß-palmitatom koja je veoma slična majčinom mleku, poboljšava apsorpciju i umanjuje kalcijumove soli masnih kiselina (CSFA) koje izazivaju zatvor.

 

IMMUNOFORTIS je jedinstvena mešavina prebiotika koja pospešuje rast korisnih bakterija u crevu.

 

Gušća formulacija olakšava hranjenje, smanjuje gutanje vazduha pri hranjenju i smanjuje regurgitaciju koja je manje ili više izražena, postoji kod 45% beba. Aptamil Comfort 1 obezbeđuje kompletne nutritivne potrebe deteta u prvom polugođu života.

 

 

Izvor.najboljamamanasvetu

mojabebica @ 16:12 |Isključeno | Komentari: 0
Taman kad ste se opustili i slobodnije pristupate dojenju, sigurni da ste i vi i beba savladali tu važnu lekciju, bebi može da se učini zanimljivim da vas tokom podoja ugrize za bradavicu. Svakoj dojilji se, pre ili kasnije, desi bolan ugriz. Bez panike, iako bolna, to je samo faza kroz koju neke bebe prolaze i na sreću postoje tehnike da obeshrabrite bebu da tako nešto ponovi.

 

Zašto bebe grizu?

 

Najčešći razlozi su:

eksperimentisanje šta sve mogu da urade sa ustima

rast zubića

umor

frustracija

 

ili jednostavno beba možda traži utehu.

 

Ugriz tokom dojenja se ne dešava samo mamama čije bebe imaju zubiće! Zapamtite da beba može da ugrize i desnima, tako možda neće povrediti kožu bradavice ali ugriz može da bude jednako bolan i neprijatan.

 

Kako izbeći ugriz tokom dojenja

 

Najbolji način da izbegnete da vas beba ugrize tokom podoja je da se pobrinete da ona pravilno ustima drži bradavicu tokom podoja. Pri pravilnom zahvatu dojke bebin jezik je iznad donjih desni i zubića pa je samim tim i ugriz nemoguć.

Ako vas je beba nekoliko puta ugrizla na kraju dojenja, obratte pažnju na taj period i odvojite je od dojke čim primetite da je sita.

Ako vas beba grize zato što joj rastu zubići, ohrabrite je da gricka nešto drugo! Grickanjem bebe smanjuju pritisak na desni i otklanjaju neprijata osećaj izbijanja zubića pa možete da pomognete mališi tako što ćete mu kupiti takozvanu „glodalicu“ koju može da gricka do mile volje , a time će nestati i vaš problem. Novoizrasli zubići umeju da budu veoma oštri i lako povrede kožu, pa obratite posebnu pažnju ako sumnjate da bi beba mogla da testira svoju sposobnost grickanja.

Ako vaša beba grize zato što je frustrirana jer mleko teče sporo, pokušajte da pre podoja iscedite malo mleka kako biste ubrzali mlaz, ili pustite bebu da sisa kratko pa je sklonite jer je i ovo često dovoljno da mleko poteče.

Ako vas beba grize jer se tako igra, morate brzo da je naučite da to nije igra! Ako vas ugrize uz ispitivački izraz lica odmah je odvojite od dojke i jasno recite ‘Ne!', izbegavajte da se smejete ili da prejako reagujete (možda ćete imati problema da potisnete bolnu reakciju) ali važno je da joj ne prenesete poruku da je napravila dobar trik.

 

 

Kako da zaustavite bebine ugrize

 

 Bez obzira na to iz kog razloga vas beba grize, morate da joj stavite do znanja da vam se to ne sviđa. U svakom slučaju je odmah odvojite od dojke i jasno i glasno recite ‘Ne'. Vrlo brzo, beba će početi da povezuje ugriz sa odvajanjem od dojke i prestankom sisanja što bi trebalo da okonča i vaš problem.

 

Kako tretirati bolnu bradavicu

 

Najbolji način da se pobrinete za ugriz je da kožu tretirate kao da je u pitanju ispucala koža bradavice – utrljajte malo vašeg mleka na ranu, osušite je i ostavite malo na vazduhu. Redovno menjajte uloške za bradavice kako bi koža bila suva i pazite na moguću infekciju. U slučaju da je problem ozbiljniji obavezno se posavetujete sa lekarom.

 

Izvor:najboljamamanasvetu

mojabebica @ 16:10 |Isključeno | Komentari: 0
Beba plače kada je gladna, žedna, kada joj je vruće ili hladno, kada joj se spava. Plač predstavlja bebin način komunikacije sa roditeljima ali, koliko god to bilo normalno i razumljivo, postoje očajne situacije u kojima izgleda da ništa ne može da pomogne. A beba, plače li plače. Ovo plakanje može da bude veoma naporno kako za roditelje, tako i za bebu. Zapamtite, važno je da ni u jednom trenutku ne izgubite strpljenje.

 

Ako ne uspete odmah da primite bebinu poruku pokušajte da prođete sve dole navedene razloge kako biste videli šta može da pomogne.

 

Beba je gladna. Ovo se lako rešava, dovoljno je da je nahranite.

Pelena je puna. Proverite pelenu i pogledajte da beba nije crvena, obavezno koristite zaštitnu kremu pri svakom menjanju pelene.

Beba ima gasove. Znaćete da li beba ima gasove i samim tim grčeve u stomaku gledajući pokrete nogu. Dete ih obično povlači na gore približavajući kolena stomaku. U ovoj situaciji možete da podignete bebe kako bi uspela da podrigne ili da nežno masirate stomačić. Pomaže i lagana vožnja bicikle bebinim nožicama dok je na leđima.

Oseća nelagodnost. Pogledajte da mu se ruke ili noge nisu zakačile za odelce ili da ne leži na nečem neudobnom. Proverite da bebi nije toplo ili hladno, što ćete znati pipajući ručice. Generalno pravilo je da beba treba da ima isti broj slojeva kao i vi, plus još jedan, obično je to ćebence. Ako izlazite napolje ne zaboravite odgovarajuće čarapice i kapicu.

Hoće da sisa. Bebe se opuštaju sisanjem, što ne znači da treba da je hranite do iznemoglosti jer će u jednom trenutku sigurno povratiti, već da treba da je smirite davanjem cucule ako ne ume samo da nađe svoj prstić ili šačicu.

Potreban joj je zagrljaj. Nekada nema nikavih problema a beba ipak plače. Veoma je moguće da ona samo želi vaš zagrljaj i utehu. Ako joj je vaše maženje i paženje potrebno dužim delom dana biće vam od koristi nosiljka ili marama za bebe koja će vam osloboditi ruke i pružiti priliku da nastavite sa drugim obavezama dok je beba šćućurena na vašim grudima.

Plače zato što ima zdravstveni problem. Ako beba neprestano plače i ništa ne pomaže trebalo bi da kontaktirate lekara. Izmerite temperaturu i pregledajte mu celo telo u potrazi za simptomima.

Hoće da je ostavite na miru. Bebe su veoma osetljive na mamino raspoloženje i, ako se vama vrišti i postajete veoma nervozni jer beba ne prestaje da plače, nalazite se u začaronom krugu koji je nemoguće prekinuti. Ili predajte bebu drugoj odrasloj osobi ili je spustite na bezbedno mesto (kao što su kolevka ili krevetac) i idite u drugu prostoriju na nekoliko minuta. Udahnite duboko i smirite se pre nego što se vratite kod bebe da ponovo pokušate da je razumete.

Naučno je dokazano da bebe razvijaju do 25% više inteligencije ako su im potrebe uslišene brzo i efikasno. Sve što bi trebalo roditeljima je da odmah razumeju svoju bebu. Ali, u današnjem modernom svetu ništa nije nemoguće. Konkretnu pomoć roditeljima pruža WhyCry® prevodilac plača koji sa 98% sigurnosti utvrđuje da li je vaša beba gladna, da li joj se spava ili je nešto boli, ili joj je samo potrebna pažnja. WhyCry® Mini pomaže i olakšava roditeljima da razumeju svoju bebu i na pravi način reaguju na njene potrebe pokazujući joj tako da su uvek tu za nju.

VAŽNO: Nemojte nikada da tresete vašu bebu. Potresanje celog bebinog tela je veoma opasno i može dovesti do oštećenja mozga i Sindroma trešene bebe (Wikipedia: SBS – Shaken baby syndrome), pa čak i do smrti. Zapamtite, plač bebi ne može ništa ali jak potres da!

Izvor:najboljamamanasvetu

 

 

mojabebica @ 16:08 |Isključeno | Komentari: 0
Kada novorođenče može prvi put da se izvede napolje u zimskim mesecima? Koliko vremena sme da provede napolju?

 

Kada bi bebe mogle da biraju kada će da se rode, to sigurno ne bi bila zima. A mame? Da li bi mame izabrale zimu da rode svoje mezimče? Sumnjam. Razlozi su brojni i vrlo «životni»: veš se sporo suši, bebu nije moguće izvesti u šetnju kad god roditelj to zaželi, a tek oblačenje zimi - i mame, i bebe...

 

Šalu na stranu, sa bebama koje su se rodile zimi, treba biti oprezniji:

 

*Ako je temperatura vazduha iznad 15 stepeni, a pupčana rana zarasla, beba može u kratku šetnju.

 

*Ako je temperatura niža od 15 stepeni, treba sačekati sa izlascima dok beba ne napuni mesec dana.

 

* Sa bebom ne treba izlaziti u šetnju ako je temperatura ispod minus deset stepeni.

 

Zimi je oko podneva najtoplije, pa bi bilo dobro da se bebin dnevni ritam uskladi tako da u šetnju ide svaki dan u tom periodu. Prvih pet dana, treba iznositi bebu na terasu ili ispred kuće dobro utopljenu - kao za šetnju, kako bi se navikla na svež vazduh. Najpre deset, pa 15, pa 20 minuta... Dužina boravka napolju se iz dana u dan postepeno povećava. Posle toga, možete da izađete u šetnju sa bebom u kolicima (na primer, u obližnji park), najviše do dva sata. Bebe su izuzetno osetljive na temperaturne promene, pošto im centar za termoregulaciju još nije dovoljno razvijen.

 

Boravak na svežem vazduhu poboljšava san, apetit, raspoloženje, podiže imunitet i doprinosi poboljšanju opšteg stanja deteta. Beba tako, između ostalog, uči o svetu oko sebe.

 

Koliko vremena beba sme da ostane napolju? Koja je najniža temperatura na koju može da se izvede?

 

Beba zimi ne bi trebalo da boravi napolju duže od dva sata. Treba češće proveravati da li su joj tople ručice i nogice, da li je dobro zaštićena od hladnoće.

 

Ako počne da kenjka ili plače, treba se vratiti kući, jer joj šetnja u tom momentu očigledno ne prija.

 

Što se oblačenja tiče, bebu bi zimi trebalo dobro utopliti, i to višeslojnom garderobom. Tom prilikom, «skafander» je uvek dobrodošao - jer štiti celo telo, naročito bebina leđa. Obavezna je kapa koja pokriva uši, kao i šal i rukavice.

 

Od izuzetne važnosti je i obuća za sneg, koja treba da bude topla, a ako dete već uči da hoda, onda i nepromočiva.

Kolica za šetnju treba da imaju zaštitu i toplu podlogu na mestu gde beba leži (može i ćebe).

 

Napomena! Sa bebom nikada ne treba šetati zimi ako duva vetar, pada kiša ili susnežica, ako je magla ili mećava.

 

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra

 

Izvor:YU MAMA

 

mojabebica @ 16:05 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, svibanj 2, 2012
U prvim mesecima bebinog života većina roditelja cuclu doživljava kao najboljeg saveznika, jer će zahvaljujući njoj beba prestati da plače i lakše će zaspati. Međutim, nakon godinu-dve cucla postaje noćna mora, jer dete ne želi da je se odrekne ni po koju cenu.

beba 

Počnite na vreme

Treći mesec je, smatraju stručnjaci, pravo vreme za postepeno odvikavanje od cucle. Za početak će biti dovoljno da bebi ne dajete cuclu tokom čitavog dana, posebno ako je mirna i zadovoljna. Kad zaplače probajte da je utešite zagrljajem i maženjem.

 

Ne budite grubi

Psiholozi kažu da naglo odvikavanje može samo da škodi i zato cuclu ne smete da bacate niti da je mažete ljutom paprikom i sličnim namirnicama koje izazivaju gađenje kod dece. Time biste samo izazvali njegov bes i potoke suza. Umesto toga, razgovarajte sa detetom i objasnite mu zašto treba da se odrekne svog omiljenog rekvizita. Govorite mu da je veliko i da odrasli nemaju cucle.

 

Bez grdnji

Dete ne treba grditi, jer ćete tako izazvati kontraefekat, pa cuclu neće vaditi iz usta. Ne upoređujte svog mališana s drugom decom, jer je izlazak iz oralne faze individualna stvar. Sanjate dan kada će vaše dete baciti cuclu u kantu za smeće? Budite strpljivi. Uradiće to kad bude spremno.

 

Zajedno napravite plan

Ima dece koja i posle treće godine odbijaju da se odreknu varalice. U tom uzrastu dete je već dovoljno veliko da zajedno napravite plan za odbacivanje cucle. Zajedno odaberite dan kada će to da uradi i obećajte mu neki poklon. Dogovorite se da cuclu do dana D koristi samo u određenim situacijama, recimo pred spavanje. Svi članovi porodice treba da budu upoznati sa planom odvikavanja i pomognu detetu da prevaziđe „problem“.

 

{Zena}

mojabebica @ 15:15 |Isključeno | Komentari: 0
Sigurno ste bar nekada do sada, pogotovo ako imate bebu u kući, čuli nekoliko negativnih stvari o cucli – da deformiše bebine zubiće, otežava dojenje i da stvara ovisnost. Možete slobodno da odahnete. Sisanje cucle ne samo što nije štetno, već ono može da bude izuzetno korisno za vašu bebu.

 

Cucla je bebi nepotrebna

Bebama, posebno tek rođenima, neophodno je mnogo pažnje i nježnosti, posebno kada su umorne, kada im je dosadno ili kada pokušavaju da se naviknu na novonastalu situaciju. Kada iscrpite sva sredstva i taktike smirivanja – ljuljanje, nosanje u rukama, pjevanje, igranje sa zvečkom – ako ne pomogne ponudite bebi cuclu kao krajnje rješenje. Izaberite cuclu anatomskog oblika.

 

Beba neće moći da raspozna šta je bradavica na dojci, a šta cucla

Bebe su pametnije, nego što se vjeruje da jesu. One uvijek raspoznaju plastičnu cuclu, za razliku od majčine bradavice, mada je uvijek bolje da sačekate da beba napuni mjesec dana prije nego što joj ponudite cuclu. Kada je vrijeme za obrok, beba će nepogrešivo tražiti bradavicu a ne cuclu! Što se tiče mišljenja da cucla predstavlja barijeru za dojenje, to jednostavno nije tačno, tvrde stručnjaci.

 

Cucla će uništiti bebine zubiće

Sve zavisi od frekventnosti, inzenziteta i dužine perioda upotrebe cucle. Ukoliko beba sisa cuclu tek povremeno i samo do svog prvog rođendana, ova navika najvjerovatnije neće ostaviti nikakve posljedice na njene zubiće. Međutim, ako se beba ne odvaja od cucle, i koristi je dugo vremena i nakon navršene prve godine života, onda postoji realna opasnost od oštećenja zuba: nepotpuno izrastanje, izrastanje ukoso ili dubok zagriz ( izbačeni prednji zubi).

 

Djeca se teško odvikavaju od cucle

Zapravo, bebe se same odvikavaju od cucle, obično oko desetog mjeseca života, kada počinju da pužu i postaju zainteresovanije za mnoge druge stvari koje im u tom periodu postaju zanimljivije jer mogu da ih uhvate i opipaju. Čim vaša beba izgubi interesovanje za cuclu, nemojte joj više nuditi osim kada treba da spava.Međutim, do druge godine života djete bi trebalo u potpunosti da se odvikne od cucle.

 

Bebe koje vole dudu sklonije su infekcijama uha

Postoji dijelić istine u tome. Sisanjem beba može da povuće tečnost iz grla i „transportuje“ je u srednje uho, što povećava opasnost od pojave bakterijskih infekcija.Prema drugoj teoriji, bebe se inficiraju kada stave prljavu cuclu u usta. Upravo zbog toga morate paziti da cucla bude savršeno čista, kao i da posebno budete oprezni ako vaše dijete ide u jaslice ili obdanište, gdje djeca imaju zajedničke tuđe igračke, a često se desi da u igri zamjene i cucle, a tako se najlakše prenose bakterije.

 

 

Kada bi beba trebala prestati koristiti cuclu?

 

“Ne postoji određeno pravilo, ali je istina da što duže beba bude koristila cuclu postajaće sve više zavisna od nje, te će plakati svaki put kada joj u sred noći cucla ispadne iz usta”, izjavio je kalifornijski pedijatar i glasnogovornik Američke asocijacije pedijatara Howard Reinstein.

Mnogi experti i pedijatri navode da je najbolje vrijeme za odvikavanje bebe od cucle u periodu do 12 mjeseci starosti. Tada nastaje faza kada bi bebe trebale početi razvijati sposobnost govora. Ukoliko beba drži cuclu u ustima u dužim periodima tokom dana imaće manje volje da izgovara glasove, te na taj način neće vježbati izgovarati pojedine riječi.

Još jedan od razloga zbog kojeg biste bebu što ranije trebali početi odvikavati od cucle je taj što cucla može imati velikog utjecaja na način kako će u budućnosti izgledati raspored zuba. Može se desiti da prednji zubi budu sasvim izbačeni naprijed. Medjutim, dobra vijest je da su ovakve promjene u većini slučajeva samo privremene. Zubi se uglavnom vrate u normalu nakon nekoliko mjeseci nakon što beba prestane koristiti cuclu.

Kada procijenite da je došlo vrijeme da beba prestane koristiti cuclu, bitno je da odvikavanje teče postepeno. Mnogi roditelji su uvidjeli da je najboljii i najlakši način tako što ćete joj prvo dnevno ograničavati upotrebu. Što se tiče noćnog odvikavanja, najbolje bi bilo da promijenite neke rituale uspavljivanja bebe, tako da joj odvratite pažnju od cucle.

 domaci.de

mojabebica @ 15:08 |Isključeno | Komentari: 0
Prati nas
 
 
Posjetioci